Wasmachine trillingsdempers

Home - Wasmachine trillingsdempers
De trillingen van een draaiende wasmachine gaan vaak door vloeren en muren door het hele huis. Om geluid en trillingen te beperken is het kopen van schokbrekers geen overbodige luxe. Deze schokbrekers in de vorm van voetjes of kussentjes absorberen de harde trillingen grotendeels en brengen de rust terug in huis.
Inhoudsopgave

Waarom trilt de wasmachine?

Allereerst, waarom trilt de wasmachine zo? Om ervoor te zorgen dat het wasgoed niet doorweekt raakt als het uit de wasmachine komt, centrifugeert de wasmachine aan het einde van het wasprogramma. Dit houdt in dat de trommel heel hard draait waardoor er zoveel mogelijk druppels uit de trommel worden geslingerd. Hier komt veel macht bij kijken. Als het wasgoed niet helemaal gelijkmatig over de trommel wordt verdeeld, bijvoorbeeld omdat er een zwaar en groot laken in zit, kan het met veel kracht heen en weer oscilleren. Bij herhaling in een bepaald ritme zal de wasmachine een bepaald ritme hebben en zal het hele apparaat trillen.

Wasmachine trillingsdempers

Wanneer kunnen schokdempers worden gebruikt?

Tijd: harde vloeren

Als je harde ondergronden hebt zoals beton-, tegel- of gietvloeren, dan kun je trillingsdempers gebruiken. De schokdempers hebben de grootste impact op deze harde vloeren. De rubberen hoes plaats je onder de pootjes van de wasmachine. Door het gebruik van schokdempers kunt u de overlast van geluid, wegglijden of krassen op de vloer verminderen. De hoes dempt geluid en absorbeert trillingen.

Gebruikt geen hout of tapijt

Als je vloer van hout, parket, laminaat of tapijt is, heeft het geen zin om dempers te gebruiken. Door de elastische eigenschappen van deze vloeren hebben de schokbrekers geen effect. Het materiaal van de ondergrond zorgt al voor geluidsdemping. Maakt de wasmachine nog steeds geluid of schudt de machine? Controleer vervolgens of de wasmachine waterpas staat. Hoe je dat doet lees je in onderstaand artikel.

Zonder lekbak of rubberen voetjes

Ook als de wasmachine in de lekbak staat, raden wij het gebruik van schokdempers af. De demper raakt de kunststof lekbak in plaats van de vloer, waardoor de wasmachine toch kan schuiven en/of geluid kan maken. Heb je een wasmachine met rubberen voetjes? In dit geval is de schokdemper ook nutteloos. In feite veroorzaakt het alleen maar meer wiebelen en lawaai.

Hoe kan ik trillingen voorkomen zonder schokdemper?

Kunt u geen gebruik maken van schokbrekers, maar heeft u toch last van lawaaierige trillingen? Dan zijn er nog veel stappen die u kunt ondernemen. Controleer bijvoorbeeld of de wasmachine helemaal waterpas staat. Als het niet perfect recht is, gebruik dan de verstelbare pootjes om het te verhelpen.

Beste wasmachines

De Samsung WW90TA049AE EcoBubble is de beste geteste wasmachine van 2024.
De Samsung WW90T534AAW Autodose is de beste zuinige wasmachine.
De Haier HW80-B14636N is de stilste wasmachine van 2024.