Wasmachine stinkt

Home - Wasmachine stinkt
Verkalkte, verstopte of stinkende wasmachine? We hebben een aantal onderhoudstips voor het schoonmaken van je wasmachine voor je op een rijtje gezet. Hoe je je wasmachine schoonmaakt en wat je moet doen als je wasmachine stinkt of muf is, lees je hier. Of je wasmachine nu al jaren oud is of net aangeschaft, met deze tips heb je jarenlang plezier van je wasmachine!
Inhoudsopgave

Stinkende wasmachine

Stinkende wasmachines worden veroorzaakt door olieluizen. Olieluizen zijn zeepbacteriën die gedijen in warme, vochtige omgevingen. Olieluizen kunnen muf en zuur ruiken en kunnen grijze of bruine vlekken op pas gewassen kleding produceren.

Wasmachine stinkt

Zo kom je van de geur af

Veel mensen gebruiken te veel wasmiddel, waardoor de wasmachine harder moet werken om de overtollige zeep weg te spoelen. Zeepresten blijven vaak in de wasmachine achter en deze resten kunnen zich ophopen in de wasmachine.

Met moderne wasmiddelen kan je al wassen op 30 of 40 graden. Het is goed voor het milieu en beter voor je kleding. Bladluizen houden echter van deze lage temperaturen. Ook lossen (overtollige) wasmiddelen bij deze temperaturen niet altijd volledig op, waardoor zeepresten kunnen achterblijven. Moderne wasmachines gebruiken doorgaans heel weinig water om zeer zuinig te kunnen wassen. Dit maakt het moeilijker om overtollige zeepresten weg te spoelen. Hierdoor kan de wasmachine gaan stinken.

Zelfs als je te weinig wasmiddel gebruikt, kan het op den duur geurtjes veroorzaken. Houd je daarom altijd aan de aanbevolen dosering op de wasmiddelverpakking. Olieluizen hopen zich vooral op op de rubber- en zeepbakjes van de wasmachine.

Doordat de zeepresten zich vermengen met bijvoorbeeld huidschilfers, kunnen zich olieluizen ontwikkelen met als gevolg een vieze geur. Er zijn verschillende manieren om slechte geur te voorkomen en te verminderen:
Tip 1: Draai een hete was.
Tip 2: Reinig de rubberen ring.
Tip 3: Leeg het afvoerfilter.
Tip 4: Reinig de wasmiddellade.
Tip 5: Gebruik de nieuwe wasmachine een paar keer

Tip 1: Draai een hete was

Door één keer per maand een heet wasprogramma te draaien, dood je de olieluisbacteriën en voorkom je onaangename geurtjes. Bedenk dat bacteriën pas doodgaan bij een temperatuur van 60-∞C.
Leeg je wastobbe.
Selecteer 90 of 95-∞C wasprogramma.
Giet een kopje azijn in de wasmiddellade.
Laat na het programma de deur van de wasmachine open staan ​​en laat de trommel volledig drogen.

Tip 2: Reinig de rubberen ring

De rubberen pakking van de wasmachinedeur had veel vuil. Niet zo gek, want er zal veel vuil door het rubber en op het filter van de wasmachine verdwijnen. Maak de ring daarom regelmatig schoon:
Maak zeepsop met heet water en een beetje afwasmiddel.
Dompel een schone doek in een sopje en veeg de hele rubberen ring schoon.
Hardnekkig vuil kan worden schoongemaakt met een oude tandenborstel.
Droog het rubber af met een schone doek.

Tip 3: Leeg het wasfilter

Het filter aan de onderkant van de voorkant bevat vaak olieluizen, die een onaangename geur kunnen veroorzaken. Door het filter te legen en schoon te maken, kunt u geurtjes voorkomen:
Zet een lege kom onder de zeef.
het deksel openen.
Tap de wasmachine af via de afvoerslang en verwijder voorzichtig het filter.
Spoel het grijze slijm op het filter af met warm water onder de kraan.
Plaats na het reinigen het filter terug en sluit het deksel.

Tip 4: Leg een doek over de wasmiddellade

Reinig de zeepschaal om olieluizen en geurtjes te verwijderen:
Trek het zeepbakje voorzichtig uit de wasmachine.
Spoel zeepresten af ​​onder een warme kraan.
Droog alle onderdelen af ​​met een schone doek.
Vervang de wasmiddellade.

Tip 5: Gebruik de nieuwe wasmachine een paar keer

Een nieuwe wasmachine gekocht en rook naar chemisch plastic? Geen paniek. De nieuwe plastic onderdelen in de machine worden warm en geven een plastic geur af tijdens het wasproces. De geur zal verdwijnen na een paar wasbeurten.

Zo voorkom je vetluis en stank

Ontdek wat u kunt doen om luizen en slechte geurtjes te voorkomen.

Stap 1: Voer de hete wascyclus uit

Was minstens één of twee keer per maand op 60°C. Dit zal de groei van bacteriën beperken. Ruikt de wasmachine slecht? Draai vervolgens het wasprogramma op 90°C. Sommige wasmachines hebben speciale trommelreinigingsprogramma’s of hygiëneprogramma’s. Je kunt het ook gebruiken.

Gebruik een beetje wasmiddel op witte was om microben te bestrijden. Dit bevat zuurstofbleekmiddel. Doe wat (oud) wasgoed in de trommel. Hiermee wordt de trommel schoongeveegd. Als de geur niet helemaal verdwijnt, laat het programma dan meerdere keren draaien op 90°C.

Stap 2: Extra spoelen

Selecteer de optie extra spoelen. De wasmachine gebruikt dan aan het einde van de was meer water om vuil en wasmiddel weg te spoelen.

Stap 3: Gebruik niet te veel wasmiddel

Te veel wasmiddel kan leiden tot olieluizen. Te weinig wasmiddel zal kleding niet goed wassen. Let dus op de juiste hoeveelheid wasmiddel. Bekijk de verpakking voor een goed advies. Lees meer over het toevoegen van wasmiddel.

Stap 4: Open de deur

De trommel droogt mooi op als je de deur na het wassen open laat staan. Zo ontstaat er minder schimmel.

Stap 5: Reinig de wasmiddellade

Open de dispenser zodat deze ook kan drogen. Restjes schoonmaakmiddel of wasverzachter kunnen stinken. Maak de lade en de omgeving regelmatig schoon. U kunt de wasmiddellade uit de machine halen. Dit geldt ook als je in plaats van de wasmiddellade een doseerbol of automatische meter gebruikt.

Stap 6: Reinig het rubber

Het rubber (ook wel de sleeve genoemd) rond de inlaat van de trommel is waar het vuil zich ophoopt. Maak de manchet daarom regelmatig van binnenuit schoon. Gebruik bijvoorbeeld een vochtige doek. Draag ook de deur en deurscharnieren met je mee.

Stap 7: Controleer filters

Er kan zich vuil ophopen in het ruitensproeierfilter. Controleer het filter regelmatig op vreemde voorwerpen en maak het schoon.

Beste wasmachines

De Samsung WW90TA049AE EcoBubble is de beste geteste wasmachine van 2024.
De Samsung WW90T534AAW Autodose is de beste zuinige wasmachine.
De Haier HW80-B14636N is de stilste wasmachine van 2024.