Wasmachine lekt

Home - Wasmachine lekt
Als je wasmachine lekt, is dat natuurlijk vervelend. Als er een lek optreedt, wilt u eerst weten waar het lek zit en vervolgens op zoek gaan naar de beste oplossing. Hieronder vertellen we je de mogelijke redenen waarom je wasmachine lekt en wat je eraan kunt doen.
Inhoudsopgave

Check: Waar en wanneer lekt het wasmachinewater

Wanneer u een lekkende wasmachine opmerkt, is het eerste wat u moet doen om uit te zoeken waar het water vandaan komt. Lekt het water uit de bodem, uit het filter (meestal rechtsonder in de wasmachine), uit de deur of uit de afvoer? Let tijdens het wassen op wanneer het uit de wasmachine komt, is het spoelen of afpompen? Dit is alle zeer belangrijke informatie die u nodig heeft om het probleem zo snel mogelijk op te lossen.

Wasmachine lekt

Meest voorkomende oorzaken en oplossingen

1. Lekkage in de watertoevoer- of afvoerslang

Controleer of de water- en afvoerslangen van de wasmachine goed zijn aangesloten op de wasmachine zelf en op de kraan en afvoer. Zijn ze veilig? Voel vervolgens op vocht in de in- en uitlaatslangen en controleer op schade aan een van de slangen. Beschadigde water- of afvoerslangen moeten snel worden vervangen om ernstigere lekken te voorkomen.

2. Afvoer is verstopt of lekt

Als er water lekt bij de afvoer, controleer dan eerst of de sproeierslang niet te diep in de leiding zit. De slang mag niet dieper dan 15 cm in de afvoer gaan. Veel wasmachineslangen hebben een beugel waarmee je ze op hun plaats kunt houden, zodat de slang niet losraakt of te diep in de afvoer zakt.

Als de wasmachine lekt, kan het ook een verstopte afvoer zijn. Denk je dat het probleem de afvoer kan zijn? Lees dan onze adviespagina over “Hoe ontstop je een wasmachineafvoer?” Daar vertellen we je stap voor stap hoe je een afvoer ontstopt en waar je op moet letten.

3. Wasmiddellade lekt

Lekkage in de wasmiddellade wordt vaak veroorzaakt door opgehoopt zeepresten. Haal de lade uit de wasmachine en maak hem schoon onder de kraan. Zeepresten verwijder je eenvoudig met een zachte spons.

4. Wasmachinedeur lekt

Als de deur lekt, kan het zijn dat de deur niet goed sluit of dat de afdichting (rubber) is gebarsten. Deuren die niet sluiten worden meestal veroorzaakt doordat kleding tussen de deur blijft zitten. Zet in dat geval de wasmachine uit en trek de stekker uit het stopcontact. Draai ook de kraan dicht. Pak een dweil of handdoek en leg deze achter de wasmachine. Kantel nu de wasmachine naar achteren en houd de wasmachine ongeveer 1 minuut in die positie. Zet vervolgens alle pootjes van de wasmachine weer op de grond. Plaats het apparaat terug en verwijder het wasgoed.

Als er geen wasgoed tussen de deur zit, controleer dan de rubberen afdichting van de wasmachine. Het kan versleten of gebarsten zijn. Neem dan contact op met de leverancier.

5. De onderkant van de wasmachine lekt

Een lekkende wasmachinevloer kan duiden op een probleem met de wasmachine, maar het kan ook zijn dat u te veel zeep gebruikt. Als de strijkzool lekt, haal dan de stekker uit de wasmachine, want water en elektriciteit vormen een gevaarlijke combinatie. Kantel de wasmachine vervolgens een beetje naar achteren en controleer of het water is weggelopen. Als het water in de wasmachine nu op is, plaats dan de twee voorste pootjes van de wasmachine op een hoge plaats (zoals een tegel of baksteen), laat al het water weglopen en laat de wasmachine een dag drogen. Verwijder vervolgens de steen ervoor zodat de wasmachine weer stabiel op de vloer staat. Gebruik de volgende keer dat u wast minder zeep en controleer de onderkant van de wasmachine op nieuwe lekken.

Beste wasmachines

De Samsung WW90TA049AE EcoBubble is de beste geteste wasmachine van 2024.
De Samsung WW90T534AAW Autodose is de beste zuinige wasmachine.
De Haier HW80-B14636N is de stilste wasmachine van 2024.