Wasmachine 10 kg

Home - Wasmachine 10 kg
Was je regelmatig zeer grote ladingen was? Dan is een wasmachine met een vulgewicht van 10 kilogram geen overbodige luxe. Met een grote trommel waar je 10 kilogram kleding in stopt, hoef je geen aparte wassen meer te draaien omdat alles in 1 keer in de trommel past. Daarnaast is het ook belangrijk om na te denken met welk toerental je wilt dat de wasmachine centrifugeert en of je extra functies wilt. Wasmachines met een kledingbeschermende trommel gaan vroegtijdige slijtage van je kleding tegen. En wil je na het wassen zo min mogelijk strijkwerk? Kies dan voor een wasmachine met stoomfunctie, waarbij het wasgoed in de trommel glad wordt gestoomd.
Inhoudsopgave

Het vulgewicht van de wasmachine bepalen

Het is niet altijd zo eenvoudig om te bepalen welke wasmachine je nodig hebt. Daarom vind je hieronder een goede richtlijn waarvan het vulgewicht goed aansluit op de thuissituatie.

  • Een- of tweepersoons huishouden: kies voor een wasmachine met een vulgewicht van 7 of 8 kg.
  • Drie- of vierpersoons huishouden: in deze situatie kun je het beste voor een wasmachine met een inhoud van 8 of 9 kg kiezen.
  • Vijf personen of meer: grote gezinnen gaan voor een wasmachine van 9 kg of beter nog, 10 kg.

Let wel een beetje op met de aanschaf van een 10 kg wasmachine. Wanneer je namelijk een éénpersoons of tweepersoons huishouden hebt dan is deze wasmachine veel te groot. Je draait dan continu halve wasjes, iets dat veel stroom en water kost. Bovendien wordt de was niet goed schoon. Ben je echter iemand die de was zo lang mogelijk opspaart dan is een 10 kg wasmachine wel weer een goed idee. Een volle trommel bespaart water & energie én je was wordt schoner.

Wasmachine 10 kg

Beste 10 kg wasmachine: aankooptips

Waarop letten wanneer je voor de beste 10 kg wasmachine gaat? Hieronder vind je praktische aankooptips. Natuurlijk vind je ook de best verkochte wasmachines van dit moment. Deze hebben allemaal een vulgewicht van 10 kg.

Tip 1: houd rekening met de breedte

Veel mensen staan er niet bij stil maar een wasmachine met een grote trommel betekent vaak dat deze breder is. Standaard hebben wasmachines een breedte van 60 cm. Dit kan bij een groot model zomaar 70 cm zijn. Houd hier rekening mee, de wasmachine moet namelijk wel in de door jou gekozen ruimte passen.

Let hierbij ook goed op de draairichting van de deur. De meeste wasmachines hebben een deur dat je naar links opent. Zoek je een model dat het deurtje naar rechts opent, dan is de keuze hierin best beperkt. Je kunt het deurtje ook niet zomaar omdraaien, hoewel dit bij sommige merken en modellen wél mogelijk is.

Tip 2: het toerental

De beste 10 kg wasmachine heeft een toerental van minimaal 1400 tpm. Hiermee komt de was niet kletsnat uit de machine. Sommige modellen hebben zelfs een toerental van 1600 tpm, dit is alleen maar beter. Laat een model met een toerental van 1200 liever staan, hier heb je niet veel aan.

Tip 3: het merk

Je komt nu bij de keuze voor een merk uit. De beste merken zijn Bosch, Siemens, Samsung, Miele en AEG. Ook Whirlpool is al jarenlang een goed en bekend merk. Goedkopere merken zijn onder andere Beko, Candy en Haier. Een goedkoop merk wil niet direct zeggen dat deze slechter is. Maar de prestaties zijn vaak minder goed. Over het algemeen gaan goedkopere merken minder lang mee dan de duurdere merken.

Veel gestelde vragen over de 10 kg wasmachine

Je gaat voor de beste 10 kg wasmachine. Misschien loop je wel met een of meerdere vragen over wasmachines rond. Hieronder vind je de meest gestelde vragen.

Waarom is een wasmachine zo zwaar?

Een wasmachine til je niet zomaar op. Zelfs met twee man is dit een zware klus. Het gemiddelde model weegt tussen de 60 en 90 kg. Waarom is een wasmachine zo zwaar? Dit komt omdat er aan de onderkant een betonblok zit. Het is bedoeld om de wasmachine tijdens het wassen op zijn plek te houden. Wanneer er geen contragewicht (betonblok) aanwezig zou zijn dan zou de wasmachine vooral tijdens het centrifugeren de hele kamer of badkamer doorgaan.

Waarom is een wasmachine wit?

Witgoed is een term voor elektrisch huishoudelijkapparatuur, waaronder dus ook de wasmachine. Het is je vast wel eens opgevallen dat veel van deze apparaten wit van kleur zijn. Waarom is een wasmachine eigenlijk wit? Omdat wit een frisse uitstraling heeft. Daarnaast is het voor de fabrikant goedkoper om alles in een en dezelfde kleur te maken. Overigens zijn er ook grijze en zwarte wasmachines verkrijgbaar, maar de keuze hierin is beperkt.

Waarom is een wasmachine slecht voor het milieu?

Wist je dat een wasmachine ongeveer 4% van je totale energieverbruik opslokt? Stroomverbruik zorgt voor uitstoot van broeikasgassen. Een wasmachine draagt dus bij aan verandering van het klimaat. Dat is dus waarom een wasmachine slecht is voor het milieu. Helaas is er nog geen goed alternatief, behalve het installeren van zonnepanelen of alles op de hand wassen. Het liefst in een tobbe met koud water, maar die tijd ligt al ver achter ons.

Waarom is een wasmachine zo duur?

Voor een wasmachine betaal je tussen de € 500 (goedkope merken) en € 1200 (betere merken). Waarom betaal je zoveel voor een wasmachine? Dit heeft alles met de techniek te maken. De moderne modellen zijn voorzien van een koolborstelloze motor met een directe aandrijving. Slimme wasmachines zijn uitgerust met indrukwekkende elektronica. De wasmachine houdt verschillende dingen zelf in de gaten. Bijvoorbeeld de belading en aanwezigheid van schuim.

Waarom moet een wasmachine waterpas staan?

Tijdens het centrifugeren trilt de wasmachine. Om te voorkomen dat deze nog harder gaat trillen en misschien wel van zijn plaats komt moet een wasmachine altijd waterpas staan. Nagenoeg alle wasmachines beschikken over verstelbare pootjes waardoor je de machine kunt uitbalanceren. Ideaal wanneer de vloer niet gelijkmatig is.

Beste wasmachines

De Samsung WW90TA049AE EcoBubble is de beste geteste wasmachine van 2024.
De Samsung WW90T534AAW Autodose is de beste zuinige wasmachine.
De Haier HW80-B14636N is de stilste wasmachine van 2024.