Energiezuinige wasmachine

Home - Energiezuinige wasmachine
Energiezuinige wasmachines hebben energieklasse A of B. Hierdoor is het verbruik van de wasmachine laag. Met Label A kunt u gedurende de gemiddelde levensduur tot 270 euro besparen op uw energierekening. Je vraagt ​​je misschien af: hoeveel kost een wasmachine per keer? Door het lage stroomverbruik kost elke wasbeurt tot 20 cent, afhankelijk van de temperatuur. Naast het energieverbruik vermeldt het label ook het jaarlijkse waterverbruik (liters).
Inhoudsopgave

Soorten energiebesparende wasmachines

We onderscheiden 3 soorten wasmachines:

  • Bovenlader wasmachine
  • Wasmachine voorlader
  • Was- en droogmachine

Wil je een energiezuinig model, dan is een voorlader wasmachine in principe de beste keuze. Ze zijn niet alleen erg populair, maar ook technisch state-of-the-art.

Energieverbruik

Het gemiddelde energieverbruik tussen alle typen is als volgt:

  • Bovenlader wasmachine: 55 kWh
  • Wasmachine voorlader: 53 kWh
  • Was-droogcombinatie: 60 kWh (alleen wassen)
Energiezuinige wasmachine

Hoe kun je energie besparen met een wasmachine?

Afhankelijk van hoe vaak u uw wasmachine gebruikt, ziet u mogelijk een stijging van uw maandelijkse energierekening. Hoewel een wasmachine u kan helpen bij het wassen van uw kleding, zijn er ook kosten aan verbonden.

Als je energie wilt besparen op je wasmachine, bekijk dan deze tips:

Gebruik koud water

De meeste nieuwe modellen wasmachines hebben een warmwaterfunctie om eventuele vlekken grondig uit je kleding te halen. Het gebruik van warm water kan echter ook uw energierekening verhogen. Als je elke dag met koud water gaat wassen, bespaar je veel energie en geld.

Vul je wastobbe bij elke wasbeurt

Sommige consumenten beginnen altijd met wassen, ook als het bad niet helemaal vol is. Als je maar een paar kleren hoeft te wassen, kun je het beste wachten tot je een volle waskuip hebt.

Gebruik snel wassen

Sommige wasmachines hebben een “snelle wasfunctie” waarmee een kleine hoeveelheid wasgoed kan worden gewassen. Gebruik deze functie om een ​​kleine hoeveelheid wasgoed te wassen in plaats van een volledige was.

Gebruik ecologische instellingen

Sommige wasmachines hebben een milieuvriendelijke instelling. Hierdoor was je kleding met een lager energieverbruik. Heeft je wasmachine een power- of eco-stand? Gebruik deze functie zo vaak mogelijk om energie te besparen.

Gebruik het juiste wasmiddel

Bovenlader wasmachines gebruiken andere reinigingsmiddelen dan voorlader wasmachines. Daarom is het belangrijk om te weten welk wasmiddel geschikt is voor jouw wasmachine. Ook is het handig om te weten hoeveel wasmiddel je per wasbeurt moet gebruiken. Het gebruik van te veel of te weinig wasmiddel kan leiden tot overmatig energieverbruik. Uw wasmachine zal proberen overtollig wasmiddel weg te spoelen, wat een overmatig energieverbruik veroorzaakt. Informeer bij de fabrikant welk wasmiddel geschikt is voor jouw wasmachine en bepaal de juiste hoeveelheid.

Schakel de stroom uit!

Als u de wasmachine niet gebruikt, kunt u het beste de stekker uit het stopcontact halen. Moderne wasmachines gaan automatisch uit, maar staan ​​dan stand-by. Deze stand-by-instelling verbruikt nog steeds stroom, al is het maar een klein beetje. Dit onnodige energieverbruik kan volledig vermeden worden door de stekker uit het stopcontact te halen of de wasmachine uit te zetten.

Koop een energiezuinige wasmachine

Tegenwoordig vindt je overal energiezuinige wasmachinemodellen. Deze modellen gebruiken maar de helft aan energie in vergelijking met wasmachines van 10 jaar geleden. Ga op onderzoek uit en bepaal voor jezelf welk energiezuinig wasmachinemodel bij je past.

Stroom- en waterverbruik

Gemiddeld verbruikt een wasmachine per jaar €70 aan stroom en water. Dat is voor 4 wasbeurten per week. Waarvan 3 keer met het katoenprogramma en 1 keer met het programma voor synthetische was.

Verschil in euro’s

Wasmachines verschillen veel. Met een zuinige machine was je de katoenwas voor ongeveer €0,15. Met de minst zuinige wasmachine kost dat zo’n €0,40. Per jaar kan het verschil tussen de zuinigste en minst zuinige oplopen tot wel €60.

Let op: voor de Beste Koop wasmachine kijken we naar het verbruik over 8 jaar én de aanschafprijs van de machine.

Het energielabel

Nieuwe energielabel wasmachines. Vanaf maart 2021 hebben wasmachines een nieuw energielabel. Deze herken je aan energie-efficiëntieklassen van G tot A en de QR-code in de bovenhoek. Het energielabel helpt je bij het kiezen van een zuinige wasmachine.

Dit staat op het energielabel:

Energie-efficiëntieklasse: van G (minst zuinig) tot A (zuinigst). Dit is op basis van het energieverbruik van het eco 40-60 wasprogramma.
Energieverbruik: berekend in kWh van het wasprogramma eco 40-60 op basis van 100 wasbeurten.
Maximale aantal kg wasgoed: maximale vulgewicht (capaciteit) van de wastrommel voor het wasprogramma eco 40-60.
Programmaduur: duur van het wasprogramma eco 40-60 in uren en minuten bij een volle trommel.
Waterverbruik: aantal liters water per wasbeurt met het eco 40-60 programma.
Centrifuge-efficiëntieklasse: van G (minst droog) tot A (droogst) op basis van het eco 40-60 programma.
Geluidsniveau: in decibel (dB) tijdens het centrifugeren.
QR-code: deze linkt naar de productdatabase. Hier vind je de details over het model wasmachine.

Wasprogramma voor het energielabel

Verschillen van het nieuwe energielabel

Het huidige energielabel ziet er anders uit dan het oude energielabel. Ook de waarden die je ziet zijn veranderd. Er zitten andere rekenmethodes achter de waarden op het label. Een oud en een nieuw label zijn dan ook niet 1-op-1 met elkaar te vergelijken.

Dit zijn de meest opvallende verschillen:

Energieklassen: de schaal loopt nu van G tot A. Bij het oude label liep deze van D tot A+++. De meeste wasmachines werden zo zuinig dat ze allemaal A+++ kregen. Daar had je geen meer.
Energieverbruik in kWh: wordt nu per 100 wasbeurten getoond. Eerder was dit op jaarbasis met de aanname van 220 wasbeurten per jaar.
Het wasprogramma: eco 40-60 is het programma waarop het verbruik op het energielabel nu is gebaseerd. Eerder was dit het standaardprogramma (ecoprogramma) op 60 en op 40°C.
Belading van de wastrommel: nu wordt het verbruik gebaseerd op een volle, halfvolle en kwartvolle trommel. Hoe groter de wasmachine, hoe zwaarder de kwartvolle trommel meeweegt. Er wordt meer rekening gehouden met het niet helemaal volstoppen van de trommel. Eerder werd het verbruik alleen gemeten met een volle en halfvol beladen trommel.

Nadelen zuinige wasmachines

Minder snelle programma’s

Het programma duurt vaak langer om de was op een lagere temperatuur met minder energie schoon te krijgen. In tegenstelling tot wat je misschien verwacht, verbruikt een extra lang programma niet meer energie. Een (ver)kort programma verbruikt vaak wel veel energie om de korte tijd te compenseren.

Bekijk welke wasmachines zuinig en relatief snel zijn in de wasmachinevergelijker.

Slecht spoelen

Er wordt steeds minder water gebruikt tijdens wasprogramma’s. Vaak gaat dit ten koste van het spoelen. Soms blijft er wasmiddel in het wasgoed achter. Dit zorgt voor wasmiddelresten en mogelijk irritatie van de huid. Op de meeste machines kun je kiezen voor een extra spoelbeurt.

Bekijk welke wasmachines voldoende spoelen. Of welke wasmachines een optie hebben voor extra spoelen.

Hoe wordt een wasmachine zuiniger?

Voor elk kledingstuk is een bepaalde hoeveelheid water nodig om deze te wassen. Een hele berg kleding heeft bijvoorbeeld 25 liter water nodig. Hoe meer kleding, hoe meer water er nodig is. Het opwarmen van het water kost de meeste energie (zo’n 85%). Er zijn voor fabrikanten twee manieren om te besparen op het energieverbruik.

De eerste is door het water minder op te warmen. Energiezuinige wasprogramma’s draaien op een lagere temperatuur dan je eigenlijk instelt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je op 60 graden wilt wassen, maar het ecoprogramma niet verder opwarmt dan 55 graden. Ook wordt na het bereiken van deze temperatuur vaak weinig of niet meer bijverwarmd.

De tweede manier is minder water gebruiken. Als tijdens de was minder water wordt ingelaten, hoeft er minder te worden verwarmd. Dat bespaart dus stroom. Het nadeel hiervan is dat er naar verhouding meer wasmiddel in het water zit en ook achterblijft in kleding, waardoor er een extra spoelbeurt nodig is. Per saldo verbruikt de machine dan dus meer water.

Zijn nieuwe wasmachines echt zuiniger?

Als je puur kijkt naar het energieverbruik voor een normaal wasprogramma, dan zijn nieuwe wasmachines niet zuiniger dan oude. Tenzij je uitsluitend kiest voor de energiezuinige wasprogramma’s. Veel mensen vinden het vervelend dat wasprogramma’s tegenwoordig zo lang duren. Dat heeft te maken met de grotere trommels. Daardoor kan meer tegelijk gewassen worden, maar neemt de wastijd dus ook toe. Het is de vraag in hoeverre dit echt een besparing oplevert, aangezien in de praktijk bijvoorbeeld veel kledingstukken apart en in kleine hoeveelheid gewassen worden.

De grotere trommelinhoud heeft wel als voordeel dat je in totaal minder wasbeurten hoeft te draaien. Dat bespaart dus wel energie, mocht je de was opsparen. Verder is de belangrijkste besparing het wassen op lagere temperaturen. De meeste wasmiddelen zijn geschikt voor 30°C of zelfs lager en maken de was daarop goed schoon.

Snel, goedkoop en milieuvriendelijk wassen

Naast de keuze voor een zuinige wasmachine bespaar je ook door zuinig te wassen. Goed voor het milieu en je portemonnee.

Hoe kun je nog zuiniger wassen? Behalve een zuinige wasmachine zijn er meer manieren om goedkoper te wassen. Lees hieronder de tips.

1. Volle trommel

Probeer altijd te wassen met een volle trommel. Dat is de goedkoopste manier om te wassen. Het energieverbruik is dan het laagst, net als de hoeveelheid water.

2. Lage temperatuur

Was zoveel mogelijk op een lage temperatuur. Vrijwel alle wasmiddelen zijn geschikt op een temperatuur van 30°C of zelfs lager. De was wordt dan nog steeds goed schoon. Het scheelt energie en tijd omdat het water niet meer zoveel opgewarmd hoeft te worden.

Voor hygiënische redenen is het slim om bijvoorbeeld vaatdoekjes en handdoeken op 60°C te wassen (dus niet ecoprogramma). Heb je last van allergieën of astma? Was dan beddengoed ook mee.

Af en toe een 60 graden programma is ook gunstig voor je wasmachine.

3. Zuinig wasprogramma

Kies als het even kan voor een zuinig wasprogramma. Welk programma dit precies is, vind je in de gebruiksaanwijzing. Of aan een speciaal symbool bij de programmaknoppen zoals het logo hiernaast.

Het zuinige wasprogramma is gemiddeld 30 tot 40% zuiniger met energie. Ook verbruikt dit programma tientallen liters minder water.

4. Hoog centrifugeren

Centrifugeer op het hoogste toerental. Dan droogt je wasgoed sneller aan de waslijn of in de droger!

Hoger centrifugeren kost veel minder extra energie dan langer drogen in de wasdroger.

Tip: koop een droogcentrifuge. Je was hoeft dan nog 3 uurtjes aan de lijn en is dan droog!

5. Wasmiddel

Bekijk goed op de verpakking hoeveel wasmiddel je nodig hebt. Teveel wasmiddel is slecht voor het milieu en kost je veel geld.

Veel stoffen uit wasmiddelen kunnen niet gereinigd worden bij de waterzuivering. Deze stoffen komen in de rivieren en in het grondwater terecht. Probeer dus te kiezen voor ecologisch wasmiddel. Een voorbeeld is Ecover.

6. Warmwaterleiding

Heb je een zonneboiler? Overweeg dan de wasmachine aan te sluiten op de warmwaterleiding. Je kunt dan een koud programma starten en de machine met warm water laten vullen. In iets meer dan een uur is een volle trommel schoon!

Wasmiddel dosering

Veel Nederlanders gebruiken te veel wasmiddel in het wasproces. Dit wasmiddel belandt in de afvoer, dus zonde van het milieu en je portemonnee. U kunt besparen door goed op uw dosering te letten. Kijk dus op de verpakking hoeveel wasmiddel aangeraden wordt. Als je was niet vuil is, kun je zelfs minder wasmiddel gebruiken dan aanbevolen.

Nooit meer te veel wasmiddel gebruiken? Kijk dan bij wasmachines met automatische dosering. Bijvoorbeeld Miele wasmachines met TwinDos systeem. Het TwinDos-systeem kan met alle soorten wasmiddelen en wasverzachters worden gebruikt, zolang het maar vloeibaar is. Het biedt veel gemak. Nooit meer handmatig wasmiddel en wasverzachter toevoegen voor elke wasbeurt. Bovendien bespaart u geld en vermindert u uw impact op het milieu. Gebruik bij het TwinDos systeem altijd de juiste hoeveelheid wasmiddel en wasverzachter. Het beste voor het reinigen van wasgoed zonder afval!

Wasmachine recyclen

Er zijn veel mogelijkheden om afval en grondstoffen te recyclen of hergebruiken. Wasmachines bestaan ​​voornamelijk uit metaal en zijn dus relatief eenvoudig te recyclen.

De rijksoverheid stimuleert recycling van huishoudelijke apparaten. Bij aankoop van een nieuwe wasmachine kunt u dus altijd uw oude inleveren. Winkels mogen hiervoor geen extra kosten in rekening brengen.

U kunt uw oude wasmachine ook inleveren bij de gemeente. De opties verschillen per stad. Er zijn 3 opties:

  1. Apparatuur kunt u inleveren bij gemeentelijke inzamelpunten;
  2. Je apparatuur en huisvuil kun je op het trottoir achterlaten;
  3. U moet een afspraak maken met de gemeentelijke ophaaldienst (grootvuil).

Kijk op de website van uw gemeente welke voorwaarden op u van toepassing zijn.

Beste wasmachines

De Samsung WW90TA049AE EcoBubble is de beste geteste wasmachine van 2024.
De Samsung WW90T534AAW Autodose is de beste zuinige wasmachine.
De Haier HW80-B14636N is de stilste wasmachine van 2024.