Energieverbruik wasmachine

Home - Energieverbruik wasmachine
Bij het kiezen van een nieuwe wasmachine is het belangrijk om te weten hoeveel water en energie je wasmachine verbruikt. Zowel voor het milieu als voor je eigen portemonnee. Idealiter heb je een wasmachine nodig die goed presteert en betaalbaar is. Wat is het gemiddelde stroomverbruik van een wasmachine? Je leest hier.
Inhoudsopgave

Hoeveel energie verbruikt een wasmachine?

Het energieverbruik is ook terug te vinden op het energielabel. Hierop zie je hoeveel kWh (kilowattuur) je wasmachine verbruikt per 100 wasbeurten. Dit wordt ook berekend volgens het Eco 40-60 programma. Het gemiddeld aantal wasbeurten is 220.

Vanaf 1 maart 2021 is er een nieuw energielabel. In onderstaande tabel lees je het gemiddelde verbruik en hoeveel je per jaar betaalt. Bent u op zoek naar een zuinige wasmachine? Dan kun je beter kiezen voor een machine met energieklasse A, B of C.

EnergielabelJaarlijks energieverbruikJaarlijkse energiekosten
A99 kwh23 euro
B114 kwh26 euro
C130 kwh30 euro
D152 kwh35 euro
E172 kwh40 euro
F194 kwh45 euro

Hoeveel stroom heeft een wasmachine nodig?

Een wasmachine verbruikt zo’n 2500 tot 3000 watt aan stroom. Dat is teveel, je moet hem aansluiten op een aparte groep in de meterkast. Dit voorkomt mogelijke kortsluitingen en andere stroomstoringen. Heb je ook een droger? Koppel hem dan aan een andere groep.

Bij het kopen van een nieuwe wasmachine zijn er dus veel zaken waar u op moet letten over het verbruik van de wasmachine. Heeft u ook nagedacht over het goed onderhouden van uw wasmachine? Dit kan de levensduur van uw wasmachine aanzienlijk verlengen. Dit kan u ook veel geld besparen.

Wat verbruikt meer stroom: de wasmachine of de droger?

Een wasdroger verbruikt meer stroom dan een wasmachine. Dit komt omdat wasdrogers constant warmte moeten genereren om kleding goed te drogen.

Een wasmachine daarentegen hoeft het water maar één keer te verwarmen. De wasmachine verwarmt het water niet als de trommel van de wasmachine draait. Dit verbruikt relatief weinig stroom. Je wasdroger verbruikt dus meer stroom dan je wasmachine.

Energieverbruik wasmachine

Energieverbruik oude wasmachine

Is uw wasmachine ouder dan 10 jaar? Kijk dan of je je wasmachine kunt vervangen. Oudere wasmachines zorgen voor een hoger water- en elektriciteitsverbruik.

Ook leiden oudere wasmachines tot hogere kosten. je geld verspillen. Vervangt u uw oude wasmachine door een nieuwe energiezuinige wasmachine? U kunt dan gemiddeld € 45,00 per jaar besparen.

Beste wasmachines

De Samsung WW90TA049AE EcoBubble is de beste geteste wasmachine van 2024.
De Samsung WW90T534AAW Autodose is de beste zuinige wasmachine.
De Haier HW80-B14636N is de stilste wasmachine van 2024.