Wasmachine in badkamer

Home - Wasmachine in badkamer
Vanuit praktisch oogpunt wilt u dit misschien weten. Want het is erg makkelijk wanneer de wasmachine dicht bij de wasmandstaat. Of je hebt geen andere keuze dan een wasmachine in de badkamer van je huis te plaatsen. Het is in ieder geval goed om te weten of het verstandig is. En waar moet ik op letten bij het plaatsen van de wasmachine in de badkamer?
Inhoudsopgave

Mag een wasmachine in de badkamer?

Het korte antwoord is: ja. Maar om hem veilig in de badkamer te plaatsen is enige voorbereiding nodig. Want elektriciteit en water gaan niet goed samen. Het is dus erg belangrijk om dit goed te krijgen.

De badkamer is opgedeeld in verschillende ruimtes. Dit heeft te maken met vochtigheid in verschillende delen van de badkamer, afhankelijk van de locatie van de douche en wastafel. Niemand loopt gevaar wanneer u de wasmachine in zone 2 of hoger installeert met behulp van de trekschakelaar. Zo douche je met een gerust hart terwijl de wasmachine aan staat. Meer over regio’s lees je hier.

“Zone 2 is de ruimte van 0 tot 60 cm naast de badkamer of douche

Wasmachine in badkamer

Hoe installeer ik een trekschakelaar?

Verwijder eerst het deksel op de trekschakelaar van de wasmachine en controleer of de wasmachine en de stroom zijn uitgeschakeld.
Bepaal waar u de trekschakelaar wilt installeren. Boor eerst 4 gaten in de muur, monteer daarna de achterwand van de trekschakelaar met pluggen en schroeven.
Sluit vervolgens het netsnoer aan. Er zijn drie draden en drie terminals.

  • De bruine montagedraad wordt aangesloten op de P-klem.
  • De blauwe draad op de zijaansluiting.
  • Geel/groene draad aangesloten op aardklem van trekschakelaar.

De stekker kan uit het snoer van de wasmachine worden geknipt. Gebruik draadstrippers om een ​​paar centimeter bloeddoorlopen neer te leggen. Stel de tang goed af om de isolatie van het netsnoer niet te beschadigen.

Steek ten slotte het netsnoer door de waterdichte dop die aan de schakelaar trekt. Sluit de draden aan op de juiste klemmen en plaats het deksel terug op de trekschakelaar. Controleer of alles goed is aangesloten en sluit de string aan op de schakelaar.

Veiligheid boven alles

Uw badkamer is een ruimte met water. Er komt een afvoer om het water af te voeren. Maar als je wasmachine kapot gaat en begint te lekken, kan die kleine put de enorme hoeveelheid water niet aan. Je wilt niet dat het gebeurt, maar het kan gebeuren met de beste wasmachines. Voor extra veiligheid kun je een waterstop plaatsen. De nieuwste wasmachines hebben dit standaard. Oudere machines hebben deze functie niet, maar u kunt deze zelf instellen.

Een andere mogelijkheid is het plaatsen van een watermelder of lekbak. Als de wasmachine echter lekt, zal de lekbak niet genoeg water opvangen. Dit is daarom vooral geschikt voor kleine lekkages. Het nadeel van watermelders is dat je thuis moet zijn om het waarschuwingssignaal te horen. Anders loopt je badkamer nog steeds vol met water. Zorg er natuurlijk voor dat de wasmachine op een stevige ondergrond staat en niet schudt. Als je de wasmachine aanzet, kan deze door de snelheid heen en weer schommelen. Dit zorgt voor een trillend geluid en maakt de schroef los. Een goede, stevige ondergrond voorkomt dit.

Kan ik ook een droger in de badkamer plaatsen?

Om de droger ook in de badkamer te kunnen plaatsen is het allereerst belangrijk om ook de afvoer van de droger te hebben. Sommige drogers hebben dit niet nodig, maar meestal is het een essentieel onderdeel. Net als bij wasmachines is het belangrijk dat de droger in zone 2 of hoger wordt geplaatst.

Let goed op of je trekschakelaars en bijbehorende groepen geschikt zijn om twee apparaten tegelijk aan te sluiten. Meestal zijn beide machines op een aparte groep aangesloten. Als u deze groep niet beschikbaar heeft, moet u overwegen deze toe te voegen door een erkend installatieprogramma.

De badkamer moet goed geventileerd zijn

Zorg ervoor dat de badkamer goed geventileerd is. Zeker als je ook een droger in de badkamer hebt staan. Als u uw kleding in een ongeventileerde badkamer wilt drogen, droogt uw kleding langzamer. Hoe kan dit zo zijn? Zonder ventilatie wordt uw badkamer warmer, vochtiger en vochtiger. De badkamer was warmer en het verschil tussen de waargenomen temperatuur van de kamer en de warmte van de droger was te klein. Het resultaat is dat kleding langzamer droogt.

Stijlvolle badkamer met wasmachine

De nieuwste wasmachines zien er stijlvol uit en zijn zelfs verkrijgbaar in verschillende kleuren. Wilt u uw witgoed liever niet zien? Dan kun je altijd nog een mooie ombouw maken om je witgoed netjes weg te werken. Zorg er natuurlijk altijd voor dat het apparaat voldoende ademruimte heeft als het ingebouwd is. Bevestig dit bij de leverancier.

Om je te laten zien hoe een wasmachine en droger ook op een mooie manier in je badkamer verwerkt kunnen worden, vind je hieronder leuke inspiratie om je op weg te helpen!

Beste wasmachines

De Samsung WW90TA049AE EcoBubble is de beste geteste wasmachine van 2024.
De Samsung WW90T534AAW Autodose is de beste zuinige wasmachine.
De Haier HW80-B14636N is de stilste wasmachine van 2024.