Schimmel in wasmachine

Home - Schimmel in wasmachine
Huishoudelijke apparaten zijn vaak bezaaid met schimmel die je niet altijd ziet. Wasmachine, vaatwasser, koelkast en ligbad. Schimmels kunnen bijvoorbeeld schadelijk zijn voor de mens en huidproblemen en ademhalingsproblemen veroorzaken. Longontsteking kan zelfs optreden als u de schimmel vaak inademt. Een wasmachine schoonmaken is dus zeker geen overbodige luxe.
Inhoudsopgave

Waarom zit er schimmel in mijn wasmachine?

Voorlader wasmachines

Het is bekend dat voorlader wasmachines het meest vatbaar zijn voor schimmel, deels vanwege hun efficiënte ontwerp. Deze specifieke typen wasmachines zijn ontworpen om efficiënter te zijn door minder water en elektriciteit te gebruiken, maar deze voordelen hebben ook tot gevolg dat sommige wasmiddelen en andere niet goed worden gespoeld.

Met weinig ruimte tussen herhaald gebruik en wassen, beginnen deze producten zich op te hopen in de machine of in de afvoer. Hoewel ze door de fabrikant zijn getest, zijn de omstandigheden enigszins anders dan in standaardhuizen, omdat mensen ze zelden met schone was drogen.

Vuil dat achterblijft

Het resultaat van dit herhaald gebruik is een dikke laag slib of vuil van alle was- en wasverzachters, maar ook van de kleine stukjes stof en vezels die tijdens het wassen van de kleding komen. Als dit slib niet goed wordt schoongemaakt, kan het nergens heen en hoopt het zich verder op in leidingen of machines.

Dit is de perfecte omgeving voor schimmelsporen om zich te hechten en te gaan groeien, en het is een veel voorkomende plek voor schimmels om te groeien.

Stank uit de wasmachine

Veel mensen die voorladers gebruiken, merken de onaangename maar bekende geur op voordat ze beseffen dat slib en schimmel zich beginnen op te hopen, en dan is een serieuze reiniging nodig om de schimmel te verwijderen.

Vochtige ruimtes

Schimmel wordt vaak aangetroffen in wasruimtes en andere delen van het huis met overtollig vocht, zoals badkamers of keukens. Schimmel kan onder deze omstandigheden gedijen vanwege de vochtigheid van de wasmachine zelf, evenals condensatie veroorzaakt door de verfmachine en gebrek aan ventilatie, en je kunt het buiten de wasmachine vinden.

Schimmel in wasmachine

Effecten van schimmel in wasmachines

Je realiseert je misschien niet hoe schadelijk schimmel kan zijn als je het rond je wasmachine hangt, maar het kan ernstige gevolgen hebben voor jou en je gezin.

Gezonheidsrisico’s

Het meest voor de hand liggende probleem met schimmelgroei is dat het gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, van licht niezen tot ernstige problemen met de bovenste luchtwegen en infecties. Afgezien van het feit dat u een zorgverlener bent, zou schimmelgroei op uw voorlader die uw kleding schoonmaakt, in tegenspraak zijn met het doel ervan.

Wasmachines moeten schoon en hygiënisch zijn om onze kleding te houden zoals ze zijn, en het wassen van kleding in mallen laat ze niet alleen onaangenaam ruiken, maar beschadigt ook vezels en helpt bij het verspreiden van sporen naar de rest van de stof.

Schimmel uit een voorlader wasmachine verwijderen

Schimmel vinden in uw voorlader is nooit een verrassing, maar schimmel verwijderen is gelukkig niet zo moeilijk.

Volg deze stappen om schimmel uit uw wasmachine te verwijderen en het slib en plakkerige stoffen te verwijderen die zich ophopen en ervoor zorgen dat de wasmachine groeit voor een gezondere, gelukkigere wasmachine.

 • Gebruik een doek of handdoek om de rubberen pakkingen op de deur van de wasmachine en onder en rond de wasmachine af te vegen. Verwijder eventueel opgehoopt slijm en vul vervolgens een spuitfles met azijn om schoon te maken. Spuit de azijnoplossing op de rubberen pakking en veeg deze schoon.
 • Haal alle wasmiddelbakjes uit de machine en was ze met warm zeepsop voordat u ze terugplaatst. Voor dispensers die niet kunnen worden verwijderd, gebruik een tandenborstel of pijpenrager om ze aan te raken.
 • Laat de machine op een lege cyclus draaien zonder kleding en gebruik de langst mogelijke cyclus en de hoogste watertemperatuur. Voeg een mengsel van 1 kopje bleekmiddel en 1 kopje bakpoeder toe aan het wasmiddelbakje. Sommige machines worden geleverd met reinigingscycli voor badkuipen die het beste kunnen worden gebruikt, anders geldt hoe langer en heter, hoe beter.
 • Controleer daarna op tekenen van schimmel. Als dit het geval is, voert u de cyclus opnieuw uit met de bleek- en natriumcarbonaatoplossing. Als het probleem aanhoudt, kan er schimmel groeien in de afvoer, filter of trommel, waardoor professionele hulp nodig is.

Tips om muffe geuren te verwijderen en weg te houden

Schimmel verwijderen is een uitdaging waar veel huizen mee te maken hebben, en weten hoe je schimmelgroei kunt voorkomen, is de beste manier om geurtjes te voorkomen.

Als je nog steeds last hebt van geurtjes in je wasmachine en je vindt dat de onaangename schimmelgeur nog niet helemaal weg is, overweeg dan deze tips.

 • Kies je wasmiddel verstandig en gebruik het niet te veel. U kunt meestal een diepe reiniging uitvoeren zonder ongeveer de helft van de aanbevolen hoeveelheid reinigingsmiddel te gebruiken zonder al te veel ophoping te veroorzaken.
 • Een HE (High Efficiency) gecertificeerde reiniger is de beste keuze omdat deze minder schuim produceert en beter reinigt.
 • Gebruik geen wasverzachters die veel slib veroorzaken, en voeg in plaats daarvan wat gedistilleerde azijn toe aan elke wasbeurt om kleding zachter te maken en hardnekkige vlekken te verwijderen.
 • Kijk naar de badkamer als geheel om te zien hoe je het vochtgehalte kunt verhogen. Mogelijk moet u vaker deuren en ramen openen, ventilatoren installeren, het gebruik van de droger verminderen of kamerplanten in de kamer plaatsen die de luchtvochtigheid helpen verminderen.
 • Doe uw best om uw machine één keer per maand schoon te maken met een standaard reinigingscyclus en een oplossing van zuiveringszout en bleekmiddel. Dit voorkomt dat slijm zich ophoopt voordat het een kans krijgt.
 • Houd de deur open als de wasmachine niet in gebruik is. Hierdoor kan frisse lucht binnenkomen en het resterende overtollige vocht uitdrogen.
 • Reinig onderdelen zoals pluisopvangers na het laden, aangezien deze kleine onderdelen veel vochtige en geurige vezels zoals schimmel kunnen bevatten.
 • Probeer de wasmachine niet langer dan een paar dagen ongebruikt te laten en doe er geen kleding in nadat u deze hebt geladen. Regelmatig gebruik houdt het geventileerd en schoon en vermindert de kans op schimmelgroei.

Voorkom schimmelgroei in wasmachines

Onze wasmachines hebben ons in de loop der jaren talloze uren handen wassen bespaard die de meeste huishoudens zonder hen zouden verliezen.

Als een van de duurdere en meest gebruikte artikelen die we voor ons huis kopen, moet het verzorgen van deze grote machines en het voorkomen van schimmelgroei een topprioriteit zijn.

Om uw wasmachine schimmelvrij te houden, hoeft u alleen maar schoon te maken en de hoeveelheid wasmiddel en wasverzachter te verminderen.

Als u schimmel aantreft, hoeft u niet zo diep mogelijk te gaan, maar de tijd nemen om de afvoer door te spoelen en vuil of slib te verwijderen, zal wonderen doen en de wasmachine soepel laten werken. Het beste voor de komende jaren.

De wasruimte

De wasruimte kan een bijzonder gevoelige ruimte zijn als het gaat om schimmelgroei, dus met een paar eenvoudige stappen kunt u de ventilatie verbeteren en de luchtvochtigheid verlagen.

Schimmel kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, om nog maar te zwijgen van de verwoestende effecten die het kan hebben op onze kleding, dus zorg er goed voor voordat het uw wasmachine en huis overneemt.

Wasmachine reinigen met azijn

Het is verstandig om de wasmachine af en toe op zeer hoge temperaturen te laten draaien. Het is duidelijk dat je geen kleding aan het bad hoeft toe te voegen om te voorkomen dat ze krimpen. Meng hoge temperatuur wassen met een beetje azijn. Azijn heeft een reinigende werking en elimineert zo beginnende schimmelvorming. Er zijn speciale reinigingsproducten voor wasmachines verkrijgbaar. Deze helpen niet alleen bij het bestrijden van schimmel, maar ook bij het bestrijden van kalkaanslag op onderdelen.

Beste wasmachines

De Samsung WW90TA049AE EcoBubble is de beste geteste wasmachine van 2024.
De Samsung WW90T534AAW Autodose is de beste zuinige wasmachine.
De Haier HW80-B14636N is de stilste wasmachine van 2024.