Wasmachine schoonmaken en reinigen

Home - Wasmachine schoonmaken en reinigen
Het is belangrijk om je wasmachine af en toe schoon te maken. Als je dit nog nooit hebt gedaan, zul je merken dat wanneer schone was ook een geur heeft die, naast de geur van wasmiddel, niet zo fris ruikt. De wasmachine zelf stoot ook geuren uit van binnenuit en soms komt schone kleding er vuiler uit dan dat ze erin doen. Tijd om de wasmachine schoon te maken!
Inhoudsopgave

Waarom je wasmachine schoonmaken?

De wasmachine wassen? Wasapparatuur moet zelfs soms alleen worden gewassen. Denk bijvoorbeeld aan vetluis in het rubberen gedeelte (de manchetrand) tussen de deur en de machine. Hierdoor kan schone kleding soms bruine vlekken vertonen, wat sowieso ongewenst is, maar vooral op witte kleding opvalt. Resten in de la of zeepschaal waar wasmiddel in zit, kalkaanslag: een wasmachine schoonmaken is toch niet zo erg.

Naast het schoonmaken van je wasmachine is het belangrijk om na het wassen de deur altijd open te houden. Zo ventileert de trommel en als je dat niet doet, ruik je het meteen.

Wasmachine schoonmaken en reinigen

Je wasmachine wassen: wat heb je nodig?

Als u de wasmachine wilt wassen, duurt dit ongeveer een uur. Ruikt de wasmachine slecht? Probeer eerst de machine op 90 graden te laten draaien zonder wax. Je kunt hiervoor een schepje frisdrank gebruiken en een hoge temperatuur (niet geschikt voor bepaalde soorten kleding) houdt olieluizen weg. Idealiter doe je dit twee keer per maand, maar voeg het toe aan je systeem, bijvoorbeeld door af en toe handdoeken of katoenen lakens eerst op 90 graden te wassen.

Maak de manchetranden schoon met keuken- of toiletpapier. De zogenaamde olieluizen zijn wat achterblijft na meerdere wasbeurten bij lage temperaturen, waarbij lichaamsvet, haar en huidresten van kleding in contact komen met het wasmiddel. De naam heeft niets met luizen of andere insecten te maken, maar kan wel negatieve effecten hebben op je kleding, zoals vlekken en vieze geurtjes. Zelfs als je je wasmachine niet elke keer grondig wilt schoonmaken, is het aan te raden om vaker olieluizen van de randen van je manchetten te verwijderen. Loopt de wasmachine niet helemaal leeg of ziet de was er natter uit dan normaal? Dit kan ook veroorzaakt worden door luizen, dus let daar goed op.

Hoe maak je de wasmachine schoon? 4 tips

Tip 1: Voer een kookwas uit

Voorkom olieluizen en kook deze regelmatig op 90 of 95 graden. Natuurlijk geen was. Als je het echt goed wilt doen, voeg dan wat azijn, frisdrank of een vaatwastablet toe. Eén keer per maand uitvoeren.

Wasmachine Wassen: Azijn

Gebruik azijn om je wasmachine op de best mogelijke manier schoon te maken. Hoe doe je dit? Giet veel azijn in de wasmiddellade en doe een kookwas. Lost snel op door hoge hitte in combinatie met azijn, vet, vuil en kalk. Voila, je wasmachine is weer schoon.

De wasmachine wassen met sodawater

Bruisend water is ook een geweldige manier om uw wasmachine vet-, vuil- en kalkvrij te houden. Gebruik niet meer dan een half kopje frisdrank. Doe hem in de lege trommel, zet het kookwasmiddel aan en voor je het weet is je wasmachine weer smetteloos.

Een wasmachine schoonmaken met een vaatwastablet

Ben je de stank in je wasmachine zat? Gebruik dan een vaatwastablet om olieluizen te bestrijden. Doe twee vaatwastabletten in de wasmiddellade en voer het kookprogramma uit. Je wasmachine is schoon en schoon en de trommel ruikt lekker fris.

Tip 2: Reinig de wasmachinetrommel, deuren, lades en rubber

Maak warm zeepsop en veeg de wasmachine af met een vochtige doek. Reinig het rubber op de rollen, deuren en deuropeningen. Wasmiddellade eruit halen en onder de kraan schoonmaken. Resten wasmiddel of wasverzachter kunnen hier geurtjes veroorzaken.

Tip 3: Controleer filters

Controleer regelmatig het filter van je wasmachine. Ook hier kan vuil zich ophopen en het residu kan de watertoevoer verstoppen. Verwijder het filter en reinig de binnenkant met een vochtige doek.

Tip 4: Reinig het filter in de watertoevoer

Reinig het filter in de watertoevoerslang om de zes maanden. Je vindt het filter waar de slang op de kraan aansluit. Draai de kraan dicht en koppel de waterleiding los. De gebruikershandleiding van uw wasmachine bevat instructies voor het reinigen van het filter.

4 tips voor het onderhoud van de wasmachine

Tip 1: Gebruik niet te veel wasmiddel

Je kunt je wasmachine schoonmaken zonder dingen als wasmiddel. In feite veroorzaakt het zelfs luizen. Kijk op de verpakking van het product om te zien hoeveel wasmiddel je per wasbeurt moet gebruiken.

Tip 2: Open de deur na het wassen

Zorg ervoor dat u na een waslading de deur van de wasmachine opent, zodat alles goed droogt. Open ook de wasmiddellade. Dit voorkomt vetluis, die zich eerder in warme, vochtige ruimtes van de wasmachine nestelt.

Tip 3: Haal de was op tijd uit de wasmachine

Laat kleding niet te lang in de wasmachine liggen. Dit zorgt ervoor dat er minder kans is op micro-organismen in de wasmachine.

Tip 4: Voer een reinigingsprogramma uit

Sommige wasmachines hebben een trommelreinigingsprogramma, een sanitatieprogramma of een extra spoeloptie zodat het extra water vuilresten wegneemt. Door dit regelmatig te doen, houdt u uw wasmachine schoon en gaat deze langer mee.

Wat kan ik gebruiken om de wasmachine schoon te maken?

Heb je een vaatwasser? Gebruik dan 2 vaatwastabletten om olieluizen te voorkomen. Je doet ze in een zeepbakje en draait het programma op 90 graden (geen was!). Het vetafstotende middel in vaatwastabletten voorkomt ook vet in de wasmachine. Voor het beste resultaat kun je ook speciale AEG wasmachine reinigingsmiddelen gebruiken of bekijk onze reinigingsmiddelen in de online winkel.

Het maakt niet uit of je kiest voor soda, vaatwastabletten of natuurazijn, maar gebruik geen combinatie van deze middelen.

Beste wasmachines

De Samsung WW90TA049AE EcoBubble is de beste geteste wasmachine van 2024.
De Samsung WW90T534AAW Autodose is de beste zuinige wasmachine.
De Haier HW80-B14636N is de stilste wasmachine van 2024.