Wasmachine afmetingen

Home - Wasmachine afmetingen
Om te bepalen of uw wasmachine past, moet u de maat weten. De meeste wasmachines hebben standaard hoogtes en breedtes. Elk model heeft een andere diepte door de projectie aan de voor- en achterkant. De exacte afmetingen vind je op de productpagina van elke wasmachine. Lees hier wat de standaard maten zijn en waar je op moet letten.
Inhoudsopgave

De afmetingen van een wasmachine

Voorlader wasmachineBovenlader wasmachine
Hoogte85 cm90 cm
Breedte60 cm40 cm
Diepte60 t/m 70 cm 60 cm

Hoogte wasmachine

De standaard hoogte van een voorlader wasmachine is 85 cm. De standaard hoogte van de bovenlader is 90 cm. Het gemiddelde hoogteverschil tussen voorlader- en bovenladermodellen is 5 cm. Meet bijvoorbeeld thuis de hoogte als je de wasmachine in de wasruimte zet.

Wasmachine breedte

De standaard breedte van de voorlader is 60 cm. Bovenladers zijn veel smaller, met een standaardbreedte van 40 cm. Hierdoor neemt de wasmachine minder ruimte in beslag, maar doe je minder wasgoed in de trommel. Het maximale laadgewicht van de bovenlader is 7 kg. Hiermee was je de kleding van 1 of 2 personen. Heb je een groter gezin en veel ruimte, kies dan voor een voorlader. U kunt kiezen uit een breder scala aan modellen.

Wasmachine diepte

Let bij het kopen van een wasmachine goed op de diepte. Bij een bovenlader is de standaard diepte 60 cm. Bij een voorlader 5 tot 10 cm toevoegen. Dit komt door de deuren en andere uitsteeksels aan de voor- en achterkant. Daarom varieert de diepte van 60 tot 70 cm. Houd hier rekening mee als je je wasmachine in een nis of kast zet. Houd er ook rekening mee dat je voldoende ruimte nodig hebt om de roldeur te openen. Afmetingen inclusief uitsteeksels zijn te vinden op de productpagina van elk model.

Afmetingen wasmachine

Afmetingen: Waar komt de wasmachine te staan?

Benodigde ruimte

De standaard breedte van de wasmachine is 60 cm en de hoogte is circa 85 cm. De diepte is afhankelijk van het vulgewicht en dus van de maat van de trommel. Meestal 60 cm, maar kan ook 70 cm zijn. Daarom neemt een wasmachine met een hoger laadvermogen meer ruimte in beslag.

Is de ruimte voor een standaard wasmachine en droger te klein? Kies dan voor een bovenlader of een was-droogcombinatie.

Deur openingsrichting

Controleer welke draairichting van de deur handig is voor de ruimte waar de wasmachine staat. Kan gebruikt worden in combinatie met een wasdroger. Vrijwel alle wasmachines hebben een deur die naar links opent. Alleen wasmachines van Miele gaan rechts open.

Kleine ruimte? Een bovenlader kiezen?

Kom je ruimte te kort? Dan kunt u kiezen voor een bovenlader. Een bovenlader is een type wasmachine waarbij de deur niet aan de voorkant zit, maar aan de bovenkant. Het voordeel hiervan is dat de breedte van de wasmachine kleiner is, waardoor de machine op meer plekken geplaatst kan worden. Het nadeel is dat bovenladers meestal kleinere trommels hebben, waardoor je minder was tegelijk kunt doen. Ook is de bovenlader iets hoger en moet je ze altijd van bovenaf kunnen bereiken. Het is daarom geen goed idee om de bovenlader onder de bank te plaatsen.

Hoe groot is de bovenlader?

De bovenlader is 90 cm hoog, 40 cm breed en 60 cm diep. De afmetingen zijn ook standaard voor bovenlader wasmachines, dus je kunt je wasruimte gemakkelijk inrichten voordat je een wasmachine koopt zonder het risico te lopen dat degene die je in gedachten hebt niet past.

Hoeveel weegt de wasmachine?

Heb je je ooit afgevraagd waarom je wasmachine niet op hoge snelheid stuitert in de badkamer? Dit komt door het zogenaamde contragewicht. Dit betonblok bevindt zich aan de onderkant van de wasmachine en bepaalt grotendeels het totale gewicht van de wasmachine. Een wasmachine weegt gemiddeld tussen de 65 en 80 kg. Dit verschilt natuurlijk per merk en model. De wasmachine is in ieder geval te zwaar om alleen te tillen. Doe dit dus altijd met minimaal twee personen en je rug zal je er ook dankbaar voor zijn.

Beste wasmachines

De Samsung WW90TA049AE EcoBubble is de beste geteste wasmachine van 2024.
De Samsung WW90T534AAW Autodose is de beste zuinige wasmachine.
De Haier HW80-B14636N is de stilste wasmachine van 2024.