Wasmachine centrifugeren

Home - Wasmachine centrifugeren
Vrijwel elke wasmachine heeft een centrifugefunctie, die ook voor veel wasprogramma's wordt gebruikt. Centrifugeren zorgt ervoor dat de was droger wordt. De meeste wasmachines draaien op 1200, 1400, 1600 of 1800 tpm. Hoe hoger het centrifugetoerental, hoe droger het wasgoed uit de wasmachine komt. Hoe werkt het precies?
Inhoudsopgave

Centrifugeren

Het centrifugeren vindt plaats aan het einde van het wasprogramma. Het wasgoed wordt voor het centrifugeren zo gelijkmatig mogelijk in de trommel verdeeld om de trommel in balans te houden. De wastrommel draait dan razendsnel rond, drukt het wasgoed tegen de trommel en duwt het water uit het wasgoed. Het duurt ongeveer 10 tot 20 minuten om het wasgoed te centrifugeren.

Het centrifugeren maakt veel lawaai en de wasmachine begint te centrifugeren door de enorme hoeveelheid kracht die vrijkomt. Ik herinner me nog hoe de wasmachine in de keuken van mijn grootmoeder bewoog en geluid maakte terwijl hij draaide. Tegenwoordig zijn wasmachines zwaar, zodat ze tijdens het centrifugeren op hun plaats blijven, wat ook het geluid vermindert. Zorg ervoor dat er geen breekbare voorwerpen op de wasmachine liggen die tijdens het centrifugeren kunnen vallen.

Na het centrifugeren komt het wasgoed langzaam los, zodat het niet gekreukt en stug uit de wasmachine komt.

Wasmachine centrifugeren

Bepaal het toerental

Bij de meeste wasmachines kun je zelf de snelheid instellen. Daarnaast zijn er verschillende wasprogramma’s vooraf ingesteld met bijbehorende snelheden. Snelheid geeft aan hoeveel omwentelingen per minuut de wastrommel maakt tijdens het centrifugeren. Dus bij een snelheid van 1600 draait de wastrommel met 1600 toeren per minuut.

U kunt gebruikmaken van snelle handdoeken en lakens. Doorweekt beddengoed of handdoeken aan de waslijn zijn niet succesvol. Een snelheid van 1600 verwijdert bijvoorbeeld 56% van het vocht uit het wasgoed.

Voor overhemden, jeans, nieuwe overhemden en fijne stoffen is een lagere snelheid voldoende. Kleding die uit de wasmachine kwam, was een beetje vochtig, maar niet zo snel versleten. Bij snelheid 1200 wordt ongeveer 48% van het vocht uit het wasgoed verwijderd.

Voor- en nadelen van een hoog toerental

Voordeel:

  • Hoe hoger de snelheid, hoe droger het wasgoed in de wasmachine. Dit zorgt ervoor dat kleding minder droogtijd nodig heeft aan de waslijn of in de droger.

Tekortkoming:

  • Hoe hoger de snelheid, hoe meer kreukels er in het kledingstuk ontstaan.
  • Kleding kan sneller worden beschadigd of versleten in een hoger tempo.
  • Hoe hoger het toerental, hoe meer geluid de wasmachine maakt.
  • Hoe hoger de snelheid, hoe meer de wasmachine beweegt.

Wasmachine draait niet: 5 redenen en oplossingen

Hoe vervelend is uw wasmachine die niet centrifugeert. Wij van Bundles weten alles van wasmachines. U huurt bij ons uw Miele wasmachine en wij zorgen voor het volledige onderhoud en reparaties. Met onze ruime ervaring met wasmachines kunnen wij u zeker helpen.

Wasmachines die niet centrifugeren zijn een veelvoorkomend probleem. Hieronder vind je alle mogelijke oorzaken en oplossingen.

1. Verstopt filter of verstopte schoepen op pomp

De meest voorkomende oorzaak van het niet draaien van een wasmachine is een verstopte pomp. Gelukkig is dit probleem eenvoudig zelf op te lossen.

De stappen om dit probleem op te lossen zijn als volgt:

  • haal de wasmachine uit het stopcontact
  • Zoek de waspomp. Je vindt het meestal op de bodem achter het deksel.
  • Heeft de wasmachine een afvoer? Plaats vervolgens een kom of bak voor de wasmachine om het water langs de afvoerslang te laten lopen. U kunt dit doen door de slang van de wasmachine te verwijderen en de dop los te draaien.
  • U kunt het filter losschroeven als er geen water in de machine zit. Controleer het filter op vuil en maak het schoon.
  • Achter het filter zitten de bladen van de wasmachine. Controleer of het naar beide kanten kan worden verplaatst.
  • Is dat niet zo? Verwijder vervolgens het voorwerp dat het mes blokkeert.

2. Wasmachine trommel draait niet meer

Zit de stekker van de wasmachine in het stopcontact? Werkt de monitor maar draaien de rollen niet? Dan is de kans groot dat de koolborstels van de wasmachine versleten zijn. De koolborstels kun je zelf vervangen, maar hiervoor moet je wel veel onderdelen losdraaien.

Tip:

  • Haal voor het starten de stekker uit het stopcontact
  • Zijn de koolborstels echt versleten? Bestel dan de juiste koolborstels voor het model van je wasmachine.

3. Wasmachine loopt niet leeg


Blijft het water in de trommel staan ​​of loopt het water weg (niet snel genoeg)? Dan kan de machine ook niet draaien. Enkele oplossingen zijn hierboven besproken. U kunt het filter bij de pomp of schoep controleren op vuil en/of verstopping. Er zijn ook enkele mogelijke redenen.

Verstopte afvoer

De afvoerslang bevindt zich aan de achterkant van de wasmachine. De wasmachine pompt water via de afvoerslang in de afvoer. De afvoerslang kan verstopt zijn. Controleer het dus op knikken of blokkades.

Afvoerslang zit te diep in de afvoer

Als de afvoerslang te diep in de afvoer zit, wordt het water niet weggezogen. Gelukkig is dit eenvoudig te controleren en op te lossen. De diepte van de afvoerleiding mag in de afvoer niet meer dan 15 cm bedragen. Om dit probleem te voorkomen ontvangt u meestal een kunststof beugel op de machine.

4. Vaste afvoerleiding verstopt

Afvoerslang loopt over in vaste afvoer. De vaste afvoer kan verstopt zijn. In dit geval kan het water ook niet uit de wasmachine ontsnappen. Het is heel eenvoudig om te controleren of dit het probleem is. Wanneer je wat water in een vaste afvoer giet en de afvoer loopt over, dan krijg je een verstopping. Er zijn 3 manieren om dit probleem op te lossen:

  • giet kokend water door de afvoer
  • Laat de baking soda en azijn 15 minuten inwerken op de afvoer
  • Gebruik de ontstopveer om de verstopping weg te duwen

5. Ongebalanceerde druminhoud

Moderne wasmachines doseren wasgoed in de trommel voordat ze beginnen te centrifugeren. Als de wasmachine niet centrifugeert, kan de reden zijn dat de wasmachine de inhoud niet uitbalanceert. Er kan te veel of te weinig wasgoed in de trommel zitten. Ook kan het voorkomen dat de kleding met elkaar in de knoop raakt. Verdeel in dat geval de inhoud van de trommel opnieuw en controleer of de wasmachine weer draait.

Beste wasmachines

De Samsung WW90TA049AE EcoBubble is de beste geteste wasmachine van 2024.
De Samsung WW90T534AAW Autodose is de beste zuinige wasmachine.
De Haier HW80-B14636N is de stilste wasmachine van 2024.