Levensduur wasmachine

Home - Levensduur wasmachine
Wasmachines koop je niet vaak. Het is geen goedkope aankoop en de meeste mensen willen graag geïnformeerd worden voordat ze een keuze maken. Een belangrijke overweging hierbij is hoe lang de wasmachine meegaat. Dus ben je op zoek naar een nieuwe wasmachine? Lees meer over de verschillende factoren die van invloed zijn op de levensduur van uw wasmachine en manieren om deze te verlengen.
Inhoudsopgave

Hoe lang gaat een wasmachine mee?

De levensduur van een wasmachine varieert van 2 tot 8 jaar. De werkelijke levensduur van een wasmachine is afhankelijk van meerdere factoren. Het heeft te maken met bouwkwaliteit, reinigingsfrequentie, hoe de wasmachine wordt gebruikt en hoe deze wordt onderhouden.

Hoe vaak gebruikt u de wasmachine?

Als je 5 keer per week wast, verslijt je wasmachine sneller dan wanneer je hem maar een keer per week wast. Je gebruikt de wasmachine immers vaker. Bij intensief gebruik mag je verwachten dat je wasmachine eerder aan vervanging toe is dan bij normaal of licht gebruik. Voor het beste resultaat kunt u het wasgoed het beste bewaren tot de trommel bijna vol is. Laat altijd een handbreedte aan de bovenkant zodat er voldoende ruimte is voor wasgoed tijdens het wassen en centrifugeren. Als de trommel te vol is, moet de wasmachine harder werken. Als de trommel uit elkaar staat, kan de wasmachine tijdens het centrifugeren uit balans raken. Ook moet je met een halfvolle trommel meer wasbeurten doen. Als je veel wast, is het zuiniger om een ​​wasmachine met een grote capaciteit te kiezen. Doordat er meer was in de trommel zit hoef je niet meerdere wasbeurten te doen en gaat de wasmachine langer mee.

Levensduur wasmachine

Verleng de levensduur door onderhoud

U kunt zelf de levensduur van uw wasmachine beïnvloeden. Het gaat langer mee als je het in goede staat houdt. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je bij het vullen van de wastobbe een handbrede ruimte overhoudt. Het gebruik van de juiste hoeveelheid wasmiddel helpt ook om uw wasmachine in goede staat te houden.

Wat kunt u zelf doen om uw wasmachine zo duurzaam mogelijk te maken? Hier zijn 5 tips om u te helpen zo lang mogelijk van uw wasmachine te genieten.

 • Bewaar wasgoed totdat de trommel vol zit met handpalmen.
 • Gebruik altijd de juiste hoeveelheid wasmiddel.
 • Was een of twee keer per maand op een temperatuur van 60 tot 90 graden.
 • Reinig het pluisfilter aan de onderkant van de wasmachine om de 5 wasbeurten.
 • Maak de binnenkant van de afvoerslang één keer per jaar schoon. Het is ook een goed idee om de afvoerslang elke 5 jaar te vervangen.

Houd de wasmachine schoon

Nog een belangrijke tip: houd je wasmachine schoon. Zo voorkom je ook direct dat je wasmachine nare geurtjes krijgt. hoe? We geven je graag wat advies.

Was regelmatig op hoge temperatuur, zoals 60 of 90 graden
Reinig het pluisfilter aan de onderkant van de wasmachine om de vijf wasbeurten
Een keer per jaar de afvoerslang schoonmaken helpt ook. Na zo’n 5 jaar is het ook tijd voor een nieuwe afvoerslang.
Ga voor meer tips naar onze pagina over het schoonmaken van je wasmachine.

Repareren of vervangen?

Is uw wasmachine kapot? Dit betekent niet altijd dat u deze moet vervangen. Veel problemen hebben een simpele oplossing. Zo kun je je wasmachine meestal zelf repareren en heb je er gemakkelijk lang plezier van. Veel goedkoper dan een nieuwe wasmachine kopen! Zodra uw reparatie waarschijnlijk een fortuin gaat kosten, is het de moeite waard om te overwegen een nieuwe wasmachine aan te schaffen.

Hoe lang gaan wasmachines van verschillende merken mee?

In onderstaande tabel zie je een overzicht van de meest bekende merken. Je ziet het aantal wasbeurten en de gemiddelde levensduur in jaren. Let op: Deze getallen vertegenwoordigen gemiddelde waarden vóór defecten. Defect betekent niet dat de levensduur van de wasmachine voorbij is, in veel gevallen kan deze worden gerepareerd.

MerkWasbeurtenTotale levensduur
Indesit13248,5 jaar
Whirlpool13708,8 jaar
Candy15009,6 jaar
Zanussi170110,9 jaar
Bauknecht15459,9 jaar
AEG177711,4 jaar
Bosch192912,4 jaar
Siemens194612,5 jaar
Miele235115,1 jaar

Hoe de levensduur van de wasmachine verlengen?

1. Kies een goed merk

De prijs-kwaliteitverhouding van de wasmachine is een prima uitgangspunt voor de levensduur van de wasmachine. Bekende merken als Miele, Bosch en Siemens (en dus iets duurder) maken gebruik van hoogwaardige materialen en duurzaam design. Daarom gaan deze wasmachines meestal langer mee. Door bij het kopen van een wasmachine een goed merk te kiezen, is de kans groter dat het apparaat zo lang mogelijk meegaat.

Het is niet zo dat een wasmachine meer dan 1000 euro moet kosten om lang mee te gaan. Goedkopere wasmachines van deze merken hebben meestal ook een lange levensduur. Kies dus een goed merk en kijk welke machine het beste bij jouw budget past.

2. Zet de wasmachine op een handige plek

De plaats waar de wasmachine staat heeft invloed op de levensduur van de wasmachine. Zo zijn vorstgevoelige ruimtes, zoals kelders, nadelig. Door kou kunnen onderdelen van de wasmachine sneller kapot gaan. Zo bevriest het water in de afvoerpomp en afvoerslang, waardoor schade ontstaat. Staat je wasmachine op een vochtige plek? Dan is het ook niet goed voor je machine(onderdelen). Plaats hem daarom beter niet in een badkamer met slechte ventilatie.

3. Gebruik de wasmachine met zorg

Als je zorgvuldig met je wasmachine omgaat, gaat je machine langer mee.

 • Controleer kleding op items die de wasmachine kunnen beschadigen
  Muntjes in je zak, sleutels in je borstzak en bh-bandjes: alles wat je wasmachine kan beschadigen. Zorg er dus voor dat je je kleding goed controleert op dergelijke items en was je beha in een waszak om je machine te beschermen.
 • Regelmatige reiniging van de wasmachine
  Wasmiddeldispensers, deurrubbers en pluizenfilters: ze zijn vaak vuiler dan je zou denken. Maak ze dus regelmatig schoon. Zo voorkom je dat je wasmachine verslijt en je wasgoed schoner wordt. win win! Draai ook regelmatig de kookwas, eventueel met een vaatwastablet, zodat ook de binnenkant van je wasmachine helemaal schoon is.
 • Zorg ervoor dat u de deur van de wasmachine opent na het wassen
  Als je hem net hebt gewassen, is de trommel nog nat. Het is het beste om de wasmachine een tijdje (of de hele tijd) aan te laten staan ​​om deze lucht te laten drogen. Dit voorkomt ook geurtjes.

4. Gebruik niet te weinig of te veel wasmiddel

Om de levensduur van uw wasmachine te verlengen, is het erg belangrijk om voldoende wasmiddel te gebruiken. Niet te weinig en niet te veel. Als je te veel wasmiddel gebruikt, kunnen zeepresten zich ophopen in de wasmachine. Dit kan leiden tot vetluis, dit zijn zeepbacteriën die ervoor kunnen zorgen dat je wasmachine (en je wasgoed!) slecht gaat stinken. Als je te weinig wasmiddel gebruikt, loopt je wasmachine het risico op kalkschade. Detergentia bevatten ontkalkingsmiddelen. Als je twijfelt over de juiste dosering, controleer dan zeker de verpakking van het wasmiddel.

5. Wassen met een volle emmer

Je wasmachine gaat langer mee als je zo slim mogelijk wast. Hoe meer je wast, hoe korter de levensduur van je wasmachine. Kies dus het juiste vulgewicht en was altijd met een vol bad. Zo hoef je minder te wassen. Als de wasmachine te klein is, moet je hem vaker wassen en een te grote wasmachine is minder zuinig. Kijk dus goed naar je huishoudsamenstelling voordat je een wasmachine koopt.

Was nooit met een te volle trommel: dit heeft het tegenovergestelde effect. Een te volle trommel kan de schokdempers en lagers van de machine overbelasten. Als je dit vaak doet, gaat je wasmachine niet lang mee.

6. Kies een zuinige wasmachine

Hoe lang de wasmachine meegaat hangt ook af van het rendement van de wasmachine. Hoe zuiniger de machine, hoe langer de levensduur van de wasmachine. Wasmachines hebben een energielabel van A tot G, waarbij A het meest energiezuinig is en G het meest energiezuinig.

Beste wasmachines

De Samsung WW90TA049AE EcoBubble is de beste geteste wasmachine van 2024.
De Samsung WW90T534AAW Autodose is de beste zuinige wasmachine.
De Haier HW80-B14636N is de stilste wasmachine van 2024.