Een trillende wasmachine
Als het de eerste keer is dat u de machine na installatie gebruikt, verwijder dan de transportbouten en het piepschuim.
Transportbouten houden de trommel op zijn plaats om deze tijdens het transport tegen beschadiging te beschermen. Ze bevinden zich aan de achterkant van de machine en kunnen eenvoudig worden verwijderd door deze naar buiten te trekken.
Het piepschuim zit aan de onderkant van de machine. Er komt een strook tape van onder de machine naar voren. Trek aan de tape om het piepschuim los te maken.
Controleer of de wasmachine waterpas staat
De wasmachine moet waterpas en goed in balans op de poten staan om goed te kunnen functioneren. Een apparaat dat niet in waterpas staat, trilt en schudt tijdens het gebruik. Probeer het apparaat van links naar rechts of van voren naar achteren te bewegen. Als het apparaat veel wiebelt, is de vloer scheef of zijn de poten van de vaatwasmachine niet goed afgesteld.
Controleer met een waterpas of de vaatwasmachine in balans staat. Als de droger niet waterpas staat, stelt u de poten onder het apparaat via de borgmoeren op de poten. Draai de moeren los en draai de poten rechtsom of linksom tot ze stevig in contact komen met de vloer. Draai alle borgmoeren weer met de hand vast.
Zorg dat het wasgoed gelijkmatig is verdeeld
De wasmachine kan trillen of schudden tijdens het draaien als het wasgoed in de trommel ongelijkmatig verdeeld is. Vaak zijn absorberende items, zoals vloerkleden en dekens, de oorzaak. Om ongelijk verdeeld wasgoed te voorkomen, moet u een volumineus item (bijvoorbeeld een deken) tegelijk met ten minste één ander zwaar item wassen, bijvoorbeeld een grote handdoek of een andere deken.
Controleer of het pompfilter vuil of verstopt is
Trillingen kunnen worden veroorzaakt door een hard voorwerp dat vastzit in het pompfilter. Het filter voorkomt dat vreemde voorwerpen, zoals knopen en munten, in de afvoerslang terechtkomen. Het pompfilter zit rechtsvoor, onder in de wasmachine.
Om het pompfilter te reinigen, verwijdert u eerst het afdekplaatje. Bij sommige wasmachines zit er een slangetje achter het afdekplaatje om het water uit het filter te laten weglopen. Bij andere wasmachines loopt het water pas weg nadat het filter eruit is getrokken. In beide gevallen is het raadzaam een teiltje of wat handdoeken onder het filter te plaatsen.
Als er een slangetje te zien is, trekt u het naar buiten en maakt u het afsluitdopje los. Wacht tot u het water naar buiten ziet lopen. Als er geen slangetje te zien is, draait u het filter linksom en trekt u het filter naar buiten. Verwijder vuil, haar en vreemde voorwerpen uit het filter. Spoel het filter vervolgens af onder de kraan.
Controleer de filterruimte op vuil en vreemde voorwerpen, zoals munten en knoppen. Maak de filterruimte schoon met een vochtige doek. Plaats het filter terug. Zet het filter vast door het rechtsom te draaien. Plaats ook het afdekplaatje terug.
Heb je de juiste vloer voor de wasmachine?
De soort vloer waarop je de wasmachine neer hebt gezet, kan veel invloed hebben op het trillen. Harde vloeren zorgen ervoor dat het trillen van de wasmachine meer geabsorbeerd wordt, waardoor jij in huis minder last hebt van het trillen. Voorbeelden van soorten vloeren die geschikt zijn voor wasmachines:
- Steen
- Beton
- Tegels (glad)
Naast de voorbeelden die ik hierboven heb gegeven van ondergronden die geschikt zijn voor je wasmachine, zijn er ook soorten vloeren die niet/minder geschikt zijn voor je wasmachine. Dit zijn voornamelijk vloeren die gemaakt zijn van zachte materialen, waardoor ze het trillen van de wasmachine minder absorberen, maar juist meeveren. Dit meeveren van de vloer zorgt ervoor dat het trillen wordt doorgegeven aan alles in jouw huis, waardoor de rest ook weer gaat trillen. Hieronder een paar voorbeelden:
- Hout
- Laminaat
- Tapijt
- Tegels (glad)
Misschien is het je al opgevallen dat ik in de lijst hierboven ook gladde tegels heb toegevoegd aan de vloeren die niet/minder geschikt zijn voor wasmachines. Tegels zijn net als beton en steen gemaakt van harde materialen, waardoor je zou denken dat dit een prima keuze zou zijn.
Tapijt en laminaat
Staat je wasmachine op tapijt of laminaat met daaronder een betonnen vloer? Dan raad ik je aan om je tapijt of laminaat op de plek van de wasmachine weg te halen, als je geen andere locatie voor je wasmachine kan verzinnen in je huis waar deze wel op een harde vloer kan staan. Laminaat en tapijt zijn namelijk ook nog eens glad.
Hout
Bij een houten vloer kan je het beste kijken of je een laag van minimaal 3 centimeter dik tussen het hout en de wasmachine kan maken. Dit kan je doen door grote grindtegels van 60 centimeter of groter te gebruiken of door een multiplex aan te brengen. Voor welke keuze je ook gaat, zorg dat het minimaal 3 centimeter dik is.
Gladde vloer
De catch is hier dat gladde tegels ervoor kunnen zorgen dat je wasmachine zich gaat verplaatsen, wat er ook voor kan zorgen dat je wasmachine gaat trillen. Het is dus ook belangrijk om te checken of de vloer waar je wasmachine op staat glad of stroef is. Gladde tegels, laminaat en tapijt vallen in de gladde-voeren-categorie.
Heb je een gladde vloer? Dan raad ik je aan om anti-tril pootjes of een anti-trilmat aan te schaffen. Ze hebben beide dezelfde functie, namelijk het verminderen van het trillen van je wasmachine. Ook is het een goedkope oplossing om van het probleem af te komen.