Energielabel wasmachine

Home - Energielabel wasmachine
Energielabels voor wasmachine- en was-droogcombinaties krijgen in maart 2021 een nieuw jasje vanwege nieuwe richtlijnen. Dus wasmachines met energielabel A+++ of A+++-30% behoren tot het verleden. Vanaf nu is het energieniveau van A tot G. Dit betekent dat de energiezuinigheid van de A+++ wasmachine gelijk blijft, maar op het nieuwe energielabel een energieklasse C kan krijgen. Daarnaast zullen nieuwe methoden worden gebruikt om het stroomverbruik te meten en niveaus te bepalen. Om plaats te maken voor een nieuwe, zeer zuinige wasmachine is de zuinigste (A) klasse zo leeg mogelijk gehouden. Een nieuwe A-label wasmachine zal dus nog even moeten wachten.
Inhoudsopgave

Energielabel bijgewerkt op 1 maart 2021

Op 1 maart 2021 is het energielabel wasmachine geüpdatet. Labels variëren van A (donkergroen) tot G (rood). Labels van A+++ tot D tot 1 maart 2021. Soms wordt -10/20/30/40/50% toegevoegd achter de bonusitems. De voordelen en supplementen zijn er nu niet meer: ​​ze zorgen voor veel verwarring. Ook staan ​​veel machines al op het hoogste niveau. Met het nieuwe label is er ruimte voor zuinigere apparaten.

Dit betekent niet dat deze apparaten minder efficiënt zijn. Het huidige label B is ongeveer gelijk aan het oude A+++ -50%. Het label G is nu vergelijkbaar met de A+ in het verleden.

Op 1 maart 2021 zie je mogelijk enkele modellen met het nieuwe label A in de winkels. Maar wasmachines worden steeds energiezuiniger, dus de komende jaren komen er steeds meer donkergroene labels bij.

Energielabel wasmachine

Winkel label

Na 1 maart 2021 hebben (web)winkels ongeveer 2 weken de tijd om alle oude labels te vervangen door nieuwe. Tot december 2021 zie je echter nog wasmachines met het oude label (met de voordelen) in de winkels. Dit zijn oudere modellen die niet meer nieuw gemaakt worden. Fabrikanten hoeven hiervoor geen nieuwe labels aan te maken. Deze oudere modellen verdwijnen automatisch van de markt als ze verkocht worden.

Ecoprogramma bepaalt energielabel

Het energielabel van de wasmachine is gebaseerd op het energieverbruik van het programma eco 40-60: hoeveel energie verbruikt de machine bij het wassen met dit programma? Dit programma is geschikt voor al het wasgoed dat volgens het etiket op 40 of 60 graden gewassen mag worden. De temperatuur komt niet boven de 40 graden, maar door de langere wastijd is de kleding toch schoon.

Op het energielabel staat niet het energieverbruik van andere artikelen. Met het eco 40-60 abonnement zit je altijd goed, maar ook andere economische abonnementen zijn mogelijk. Was je vaak op hogere of lagere temperaturen, of doe je vaak korte wasjes? Check dan het energieverbruik van deze programma’s in de handleiding.

Duurder in de winkel, maar goedkoper in gebruik

In winkels zijn budgetwassers vaak duurder dan minder efficiënte units. Maar in gebruik zijn economy-wasmachines goedkoper omdat ze minder elektriciteit verbruiken. Houd er rekening mee dat wasmachines lang kunnen worden gebruikt: ongeveer 15 jaar. Hierdoor wordt het duurdere gedeelte in de winkel zelfs volledig terugverdiend.

Hoe ziet een energielabel eruit?

QR code

Rechtsboven op het energielabel vindt u een QR-code. Hiermee kom je vanaf 1 maart 2021 in de EU-database. Zet je smartphone voor de code om alle specificaties van de wasmachine te zien. Zo vind je in elke winkel alles wat je moet weten over het toestel.

Energieklasse en verbruik

Op het oude label was A+++ het zuinigst. Door strengere EU-normen staan ​​er geen extra kwaliteiten meer op het nieuwe label. De verhouding gaat nu van A naar G, waarbij A het zuinigst is. Dat betekent niet dat de wasmachines van tegenwoordig minder efficiënt zijn. Er zijn echter strengere eisen aan het aangeven van klassen. Ook vind je het energieverbruik in kWh. De EU gaat uit van dit verbruik voor 100 wasbeurten met het eco-programma op 40°C en 60°C.

Vul gewicht

Het vulgewicht geeft aan hoeveel kilogram wasgoed er in de trommel past. Voor elk huishouden raden wij de volgende capaciteiten aan:

1 persoon: 7kg
2 of 3 personen: 8 kg
Meer dan 2 personen: 9 kg
U heeft een klein gezin, maar wast u veel beddengoed? Neem dan een extra kilo mee zodat je altijd genoeg ruimte hebt.

Programma Duur

De programmaduur geeft aan hoe lang het duurt voor een volle bak wasgoed in het programma Eco 40-60. Dit is een verplicht programma dat tegenwoordig alle wasmachines hebben. Voor algemeen vervuilde katoenen kledingstukken, wasbaar op 40°C of 60°C.

Waterverbruik

Naast het energieverbruik zie je ook hoeveel water de wasmachine verbruikt. Dit is het aantal liters water dat het apparaat per wasbeurt verbruikt.

Centrifugeerresultaten

Elke wasmachine centrifugeert je wasgoed aan het einde van het programma. Dit zorgt ervoor dat je lakens niet lang droog hoeven te staan. De centrifugeresultaten vindt u op het energielabel. Met klasse A is je was het droogst als het uit de trommel komt. Kijk naar de snelheid om een ​​wasmachine te vinden die je kleding goed centrifugeert. Dit vind je in de specificaties en display. De spinresultaten kunnen het beste worden gedaan bij 1.600.

Geluidsniveau

Tot slot vindt u het geluidsniveau van de wasmachine op het energielabel. Het geluidsniveau vertegenwoordigt de decibel die de wasmachine produceert tijdens het centrifugeren. Hoe lager het decibelgetal, hoe minder hinder u ondervindt van geluid. Staat je wasmachine in de buurt van je slaapkamer of thuiswerkplek? Neem dan het stille of ultrastille model:

Ultrastil (71 decibel of minder)
Stil (72 of 73 dB)
Normaal (74 tot 77 dB)
Luid (78 dB of hoger)

Beste wasmachines

De Samsung WW90TA049AE EcoBubble is de beste geteste wasmachine van 2024.
De Samsung WW90T534AAW Autodose is de beste zuinige wasmachine.
De Haier HW80-B14636N is de stilste wasmachine van 2024.