Wasmachine ontkalken

Home - Wasmachine ontkalken
Kalk wordt gevormd door ophoping van warmte, water en kalkdeeltjes. Bij een wasmachine zit dit op het verwarmingselement. Verkalkte verwarmingselementen hebben meer tijd nodig om het water op te warmen. Hiervoor is meer energie nodig. Kalkaanslag kan zich ophopen waar kraanwater hard is. Gelukkig is het water in veel delen van Nederland niet zo hard. Controleer de waterhardheid waar u woont.
Inhoudsopgave

Dit zijn de beste ontkalkers

  • Ontkalkingstabletten voor wasmachines (60° of hoger)
  • Azijn (90° tot 95° graden)
  • Bruisend water (90° tot 95° graden)
Wasmachine ontkalken

De wasmachine ontkalken

Stap 1: Maak de wasmachine leeg

Om er zeker van te zijn dat er geen vlekken op uw kleding zitten, moet u de wasmachine leegmaken. Controleer de manchet zorgvuldig. Dit is het rubber rond de watervulopening van de wasmachine. Soms blijft er een verdwaalde sok of panty achter.

Stap 2: Vul de wasmiddellade met ontkalkingsmiddel

Giet het ontkalkingsmiddel in de wasmiddellade. Doe dit in hetzelfde bakje waar het wasmiddel meestal in zit. Gebruik de dosering die op de verpakking van het ontkalkingsmiddel staat vermeld.

Stap 3: Voer het wasprogramma uit

Tijd om het wasprogramma te starten. Kies een wasprogramma van 40 of 60 graden, voorwas is niet nodig. Het is belangrijk om het wasprogramma tot het einde te laten doorlopen om ervoor te zorgen dat het ontkalkingsmiddel goed door de hele wasmachine wordt geleid.

Stap 4: Voer hetzelfde wasprogramma opnieuw uit

Als je maar 1 wasbeurt draait, kan er wat ontkalkingsmiddel in de wasmachine achterblijven. Draai daarom hetzelfde wasprogramma nogmaals met een lege trommel. Eventuele laatste resten van het ontkalkingsmiddel zullen verdwijnen.

Ontkalken met azijn of soda

Heb je geen speciale wasmachine ontkalker in huis? Je kunt ook schoonmaakproducten gebruiken die je waarschijnlijk alleen onder je gootsteen hebt staan. U kunt bijvoorbeeld ontkalken met azijn. Dit doe je door een flesje natuurazijn in de wasmachine te gieten. Let op: er mag geen kleding in zitten! Draai vervolgens een wasprogramma van 90 of 95 graden.
U kunt ook ontkalken met sodawater. Doe een half kopje in de wasmiddellade (meestal in het wasmiddelbakje) en laat de wasmachine stationair draaien, wederom op 90 of 95 graden.

Zo voorkom je kalkaanslag:

  1. Op de juiste manier wasmiddel toevoegen
    Detergentia bevatten ingrediënten tegen kalkaanslag. Bij hard kraanwater heb je meer wasmiddel nodig. Kijk voor de juiste hoeveelheid wasmiddel op de verpakking. Doseringsaanbevelingen verschillen per waterhardheid. Je hebt dus laag (tot 8,4°dH), medium (tot 14°dH) en hoog. Lees meer over het toevoegen van wasmiddel.
  2. Was vaak op lagere temperaturen
    Schaal wordt gevormd door verhitting. Was daarom vaker op lage temperaturen (30°C en 40°C) dan op hoge temperaturen (60°C en 90°C).
  3. Gebruik een ontkalkingsmiddel alleen op zeer hard water
    Als je bovenstaande tips volgt, heb je geen antikalkmiddel zoals Calgon nodig. Of als je geen hard water hebt. De kosten van het wekelijks gebruik van antiscalants zijn vrij hoog.

Een ontkalker is handig als je heel hard water hebt en wast met wasmiddel. U kunt ontkalken met azijn, sodawater of vaatwastabletten. De wasmachinefabrikant adviseert een speciaal ontkalkingsmiddel voor wasmachines. Volgens hen kunnen azijn, sodawater of vaatwastabletten wasmachineonderdelen zoals rubber aantasten.

Gebruik het ontkalkingsmiddel maximaal één keer per maand. Volg de doseringsaanbevelingen voor zacht water. Alleen toevoegen bij wassen op 60°C of hoger.

De wasmachine wassen

Naast regelmatig ontkalken is het ook verstandig om je wasmachine regelmatig schoon te maken. Dit voorkomt dat je luizen krijgt – een zwarte, vette klodder die bestaat uit wasmiddelresten, huidschilfers en haar. U kunt aan twee dingen zien of u vet in uw machine heeft: de wasmachine stinkt en uw kleding wordt grijs of heeft zwarte vlekken.
Begin met het zeepbakje. Je kunt het meestal vrij gemakkelijk vinden – in de gebruikershandleiding van de wasmachine staat hoe. Maak hem schoon onder de hete kraan of laat hem in de vaatwasser draaien. Reinig ook het gebied waar de wasmiddeldispensers zich gewoonlijk bevinden. Hier blijft vaak een vettig residu van wasmiddel achter.

Trommel van de wasmachine schoonmaken

Je houdt de wastrommel schoon door de wasmachine af en toe 90 graden te draaien. Bij deze temperatuur worden bacteriën gedood en zeepresten weggespoeld. Veel kledingstukken kunnen niet worden gewassen op deze hoge temperaturen (ook wel kookwas genoemd); controleer daarom goed de etiketten. Een handdoek of poetsdoek laat meestal 90 graden toe.
Je kunt ook 2 vaatwastabletten in het zeepbakje doen. Laat de wasmachine op 90° drogen. Net als in de vaatwasser worden ook in de wasmachine vetresten verwijderd. Geweldige manier om luizen te behandelen!

Vergeet het pluizenfilter niet!

Het pluizenfilter bevindt zich aan de voorkant van de wasmachine (meestal in de rechter- of linkerbenedenhoek). Dit kan pluisjes, haar en kleine voorwerpen zoals munten bevatten. Als deze verstopt raakt, kan de afvoer verstopt zijn. Zorg er dus voor dat je het filter een paar keer per jaar schoonmaakt. In de handleiding van je wasmachine staat hoe je dit doet. TIP: Zet een bak (of een paar handdoeken) onder het filter, er komt namelijk behoorlijk wat water uit als je het opent!

Beste wasmachines

De Samsung WW90TA049AE EcoBubble is de beste geteste wasmachine van 2024.
De Samsung WW90T534AAW Autodose is de beste zuinige wasmachine.
De Haier HW80-B14636N is de stilste wasmachine van 2024.