Wasluizen/vetluizen.. wat is dit?
Als je denkt aan vetluizen of wasluizen (beide betekenen hetzelfde), denk je waarschijnlijk aan vieze kleine beestjes, maar maak je geen zorgen, dat is niet het geval. Wasluizen zijn zeepbacteriën. Het ziet eruit als een grijze substantie die na het wassen in de wasmachine is achtergebleven. Het wordt veroorzaakt door roos, haar, lichaamsvet en andere stoffen die reageren met wasmiddelen. Hierdoor ontstaat een ideale broedplaats voor uitbreiding. In het begin zie je niets, maar na een tijdje wordt het merkbaar, gaat je kleding stinken en kan het zelfs in de slangen van je wasmachine komen, wat knoeit met de waterniveauregelaars. Het beschadigt dus niet alleen je kleding door vlekken achter te laten, maar ook je wasmachine!
Hoe ontstaan was/vet luizen?
Wat veroorzaakt wasluizen in wasmachines? De belangrijkste reden is dat we tegenwoordig op lage temperaturen wassen. Het is goed voor het milieu, maar het doodt geen bacteriën, die alleen afsterven bij wassen bij temperaturen boven de 75 graden. Te veel wasmiddel gebruiken is ook een oorzaak, want zeepbacteriën zijn dol op wasmiddelen! Ze doen het tenslotte voor de kost. Wasluizen komen vaker voor, vooral nu wasmiddelen veel silicaatklei bevatten, want dat eten deze bacteriën het liefst.
Verwijderen van wasluizen/vetluizen
Heb je wasluizen en wil je je wasmachine schoonmaken, dan is er een makkelijke en afdoende oplossing. Doe de ouderwetse afwas weer! Zeepbacteriën kunnen niet tegen hoge temperaturen. Gooi uw wasmachine minstens om de zes maanden als volgt weg:
Draai het programma op 90 graden (minimaal 75 graden). Je kunt ervoor kiezen om witte was toe te voegen die je al wilt wassen. Centrifugeren is niet nodig, maar zorg ervoor dat het wasprogramma alle spoelingen voltooit.
Voer vervolgens dezelfde procedure opnieuw uit, maar voeg nu een halve liter schoonmaakazijn toe (16% azijnzuur).
Bescherming tegen wasluizen/vetluizen
Met deze tips voorkom je wasluis en gaat je kleding niet meer stinken:
- Gebruik minder wasmiddel. Wasmiddelen zijn nu meer geconcentreerd, dus je hebt minder nodig dan je zou denken. Woont u in een gebied met zachter water, dan kunt u het zuiniger doen!
- Je zou denken dat de wasmachine zichzelf zou uitwassen, maar dat is niet zo. Draai daarom regelmatig de kookwas, ook wel onderhoudswas genoemd. Eens in de zes maanden is voldoende.
- Reinig regelmatig het wasmiddelbakje en de rubberen rand in de wastobbe.
- Open na het wassen altijd de deur van de wasmachine en laat de trommel goed drogen. Een vochtige omgeving is de perfecte plek voor bacteriën om te groeien, en dat wil je voorkomen!
Wasmachine reiniger
Er zijn natuurlijk speciale producten op de markt die je kunt gebruiken om je wasmachine schoon te maken. Persoonlijk lijkt het mij voldoende om de wasmachine een keer per maand op 95 graden te laten draaien, omdat op die manier alle ziektekiemen worden gedood. Vind je dit echter niet handig, dan kun je kiezen voor bijvoorbeeld Groenland Biologisch Afbreekbare Wasmachinereiniger voor 1,89. De Kruidvat heeft een 1.85 versie van het eigen merk wasmachinereiniger.